Foto: AP/Scanpix

Pamiers Ukrainā ir pārtraukts, LNT raidījumā “900 sekundes” atzina aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), norādot, ka pagaidām nav precīzas informācijas par to, kura puse šauj, lai gan, visticamāk, tie ir prokrieviskie separātisti.

Komentējot pirmdien, 8.septembrī, izziņojamās Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju un šīs valsts draudiem par atbildes reakciju un “politiskām sankcijām”, viņš sacīja, ka tā šantāža pret citām valstīm.

Vējonis atzina, ka situācijas eskalācija notiek nepārtraukti – arī pēc sankciju ieviešanas.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) skaidroja: “Mēs redzam mēģinājumus Eiropā, cerams ne pasaulē, mēģinājumus revidēt starptautisko kārtību.”

Vējonis norādīja, ka Latvijai militāro draudu līmenis joprojām saglabājas zems, tomēr regulāri vērojami Krievijas spēka demonstrējumi, piemēram, NATO samita laikā Latvijas pierobežā bija vērojama paaugstināta intensitāte – gan militārās lidmašīnas, gan kuģi pie Latvijas ūdeņiem.

Rinkēvičs secināja, ka notikumi Igaunijā, kur nolaupīts un uz Krieviju aizvests Drošības policijas darbinieks, liecina, ka ir jāstiprina robežu apsardzība, arī iekšlietu struktūras jāstiprina.

Vējonis atzina, ka, ņemot vērā NATO samitā lemto, Latvijai aizsardzībā jāiegulda daudz lielāka nauda nekā plānots, sākot jau nonākamā gada. Tā kā NATO karavīru klātbūtne Baltijas valstīs pieaugs, tad ir jāiegulda ieroču un ekipējuma uzglabāšana, jānodrošina dzīvojamā platība kā uzņemošajai valstij. Pašlaik notiek nepieciešamā papildu finansējuma aprēķini, Aizsardzības ministrija par to informēs valdību tuvākā mēneša laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!