Foto: AFI

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu saistību ar Panamas ārzonas firmām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopā ar Eiropas policiju jeb Eiropolu izvērtēs nopludinātos "Panamas dokumentus", ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis.

Informācijai par dokumentiem parādoties ārvalstu medijos, VID sazinājies ar Eiropolu. Tā Latvijas pārstāvim uzdots sākt sadarbību ar citu valstu dienestiem. Tāpat VID sagatavojis oficiālu aicinājumu Latvijas žurnālistus nodot dienestam viņu rīcībā esošo informāciju par Latvijas iedzīvotāju saistību ar "Panamas dokumentiem".

Iepriekš Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" izpilddirektore Sanita Jemberga izmeklētāju aicinājumu noraidījusi – žurnālistam ir pienākums publicēt to informāciju, kuru uzskata par nozīmīgu, bet ne nodot to tiesībsargājošajām iestādēm, vēstīja TV3 ziņu raidījums. Viņa iepriekš skaidroja, ka ne jau "Re:Baltica" ir "Mossack Fonesca" datubāzes turētāja, bet gan starptautisks pētniecisko žurnālistu konsorcijs. Pie tā būtu jāvēršas izmeklētājiem.

Čerņeckis Latvijas Radio skaidroja, ka VID pieredzē ārzonu firmas biežāk izmantotas patiesās naudas izcelsmes un noziedzīgi iegūtu līdzekļu slēpšanai un legalizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!