Foto: stock.xchng

Tā kā Bauskas novada pansionāts "Derpele" ir vispārējā tipa aprūpes iestāde, nevis ārstnieciskā, tā vadība ar kolektīvu apsver turpmāk rūpīgāk izvērtēt uzņemamo klientu veselības stāvokli, tāpat kolektīvā pārrunāts konflikts ar janvārī slimnīcā mirušās sirmgalves tuviniekiem.

To pastāstīja Bauskas novada pašvaldības iestādes "Vispārējā tipa pansionāts "Derpele"" direktore Inta Savicka, skaidrojot, ka iestādes vadībā un kolektīvā pārrunāts un nolemts turpmāk daudz rūpīgāk un piesardzīgāk izvērtēt pansionātam pieteikto klientu veselības stāvokli. Kaut arī tam nav konkrētu kritēriju un tas nav viegli attiecībā uz gados veciem cilvēkiem, taču personāls pievērsīs uzmanību cilvēka hronisko slimību raksturam, un šaubu gadījumā uzņemšana pansionātā var tikt atteikta, jo "Derpele" ir vispārējā tipa aprūpes iestāde, nevis ārstnieciskā.

Pansionāta vadītāja apstiprināja, ka Veselības inspekcija nekonstatēja pārkāpumus pansionātā "Derpele", savukārt Labklājības ministrijas (LM) pārbaudē tika konstatētas nepilnības, kas tieši neattiecas uz konkrēto gadījumu.

"Attiecībā uz nepietiekamo personālu mums nav atbilstoša rehabilitācijas speciālista un kultūras dzīves organizētāja, par ko mēs domāsim, taču - pašvaldības iestādei pieejamā finansējuma robežās. Saistībā ar neatbilstošiem pienākumiem vēlos piebilst, ka tas nenozīmē, ka šeit būtu neatbilstoši speciālisti, bet gan mūsu sociālajiem darbiniekiem ir uzticēti papildu pienākumi saistībā ar pasākumu organizēšanu un tamlīdzīgi," skaidroja Savicka.

Viņa pastāstīja, ka ministrijas pārstāvji, ieradušies pansionātā, esot paslavējuši tā vidi, kārtību un infrastruktūru, kādu viņiem sen neesot gadījies redzēt.

Saistībā ar mirušās klientes dēļ radušos strīdu viņa atgādināja, ka vecu ļaužu pansionātā daudziem iemītniekiem ir kādas veselības problēmas un visi iemītnieki ar laiku mirst. Pansionāta vadītāja nenoliedza varbūtējas kļūdas komunikācijā ar tuviniekiem, bet atgādināja, ka nekādi pārkāpumi par konkrēto gadījumu iestādē netika konstatēti.

"Komunikācijas ziņā problēmas var radīt arī gadījumi, kad klienta tuvinieki ļoti reti viņu apciemo. Radinieki, kas savējos apciemo bieži, ar saviem tuviniekiem pansionātā visu sīki izrunā, bet, galvenais, viņi redz konkrētā cilvēka veselības stāvokļa izmaiņas, spēj tās izvērtēt, savukārt, ja tuvinieku pansionātā sastop reizi pusgadā, tad var ieraudzīt pārmaiņas, kas šķiet negaidītas, kaut arī gados veciem cilvēkiem labāk nepaliek," pastāstīja Savicka.

Kā ziņots, Veselības inspekcija (VI), veicot ekspertīzi, nav konstatējusi nekādus pārkāpumus veselības aprūpes nodrošināšanā "Vispārējā tipa pansionātā "Derpele"", no kura pērnā decembra beigās uz Jelgavas slimnīcu tika nogādāta stipri savārgusi sirmgalve, kura šā gada janvārī nomira.

Kā pastāstīja VI pārstāve Agnese Gusarova, inspekcija veica ekspertīzi par ģimenes ārsta sniegto veselības aprūpi sirmgalvei. Ārsta darbībā pārkāpumi netika konstatēti, un nekādi sodi netika piemēroti.

Gusarova skaidroja, ka inspekcija pārbauda tikai veselības aprūpes kvalitāti un veselības aprūpi šai klientei nodrošinājis ģimenes ārsts. Tā kā pansionāts sniedz sociālo, ne veselības aprūpi, VI pansionāta personāla darbību nevērtēja.

Pie inspekcijas ar iesniegumu pārbaudīt veselības aprūpes sniegšanu pansionātā vērstās Labklājības ministrija (LM), pastāstīja Gusarova.

Pēc sirmgalves veselības stāvokļa pasliktināšanās pansionāta medmāsa izsaukusi ģimenes ārstu, tomēr viņš laikus nav varējis ierasties pie sirmgalves, jo tajā brīdī bijis noslogots pie citiem pacientiem. Tad ātro palīdzību izsaukusi klientes meita. Gusarova gan norādīja, ka neatliekamo medicīnisko palīdzību bija jāizsauc pansionāta medmāsai, nevis klientes meitai, lai speciālisti izvērtētu pacientes veselības stāvokli.

Atbildot uz jautājumu, kas izraisījis sirmgalves veselības problēmas, Gusarova skaidroja, ka veselības traucējumus izraisīja un līdz vitālo funkciju izsīkumam noveda slimību progresija, ko varēja pastiprināt dažādi sadzīves un cilvēciskas dabas jautājumi.

Jelgavas pilsētas slimnīcas vadītāja Anta Seržāne apstiprināja, ka no pansionāta "Derpele" pērn decembrī atvestā sirmgalve nomirusi šā gada 8.janvārī. Slimnīcas vadītāja apstiprināja jau iepriekš konstatētās un medijos uzskaitītās problēmas - izgulējumus, smagu plaušu karsoni, iepriekš diagnosticētās hroniskās sirds slimības, garīgas problēmas un aklumu.

Iepriekš jau ziņots, ka LM pārbaudījusi Bauskas novada pašvaldības iestādes "Vispārējā tipa pansionāts "Derpele"" darbību un konstatējusi, ka iestādes speciālistiem noteikti neatbilstoši pienākumi, kā arī iestādē trūkst sociālā darba speciālistu, pastāstīja LM pārstāve Marika Kupče.

Savukārt gadījumi, kad klienti būtu slikti aprūpēti, netika konstatēti. Sarunās ar klientiem un viņu tuviniekiem apstiprinājās, ka personāls kopīgiem spēkiem veicina klientu atveseļošanos pēc smagām saslimšanām. Pārbaudes rezultātā LM iestādei sniegusi ieteikumus pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai, stāstīja Kupče.

Jau ziņots, ka saistībā ar gadījumu, kad tikai pēc radinieku uzstājības Jelgavas slimnīcā no sociālās aprūpes iestādes "Vispārējā tipa pansionāts "Derpele"" nogādāta stipri savārgusi sirmgalve, LM janvārī iestādē veica pārbaudi, informēja Kupče.

Kā ziņots, par minēto gadījumu 26.decembrī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Tika ziņots, ka slimnīcā sievietei noteikta diagnoze smags plaušu karsonis, kamēr pansionāta pārstāvji apgalvo, ka nekādu šādas slimības pazīmju sievietei nav bijis - vien 37,2 grādu temperatūra, pie kādas ātro palīdzību nesaucot.

Jelgavas slimnīcas ārste Natālija Varoņina raidījumam atzina, ka sieviete uz slimnīcu atvesta novārgusi, ar izgulējumiem un plaušu karsoni. Papildus viņai jau iepriekš diagnosticētas hroniskas sirds slimības un garīgas problēmas, kā arī aklums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!