Foto: AFP/Scanpix

Biedrība "Papardes zieds" divu mēnešu laikā sniegusi konsultācijas un atbalstu dažādos jautājumos, kā arī ārsta pakalpojumus aptuveni 30 prostitūcijā iesaistītām sievietēm, pastāstīja biedrības projektu koordinatore Inga Upmace.

Viņa stāstīja, ka sievietes vēlas saņemt šos pakalpojumus, tomēr "sliktāk ir ar varēšanu". Liela daļa no šīm sievietēm ir ar atkarības problēmām. "Ir vēlme apmeklēt ārstus, bet tas ne vienmēr izdodas," sacīja Upmace.

Biedrība nodarbojas ar šo sieviešu izglītošanu, kā arī nodrošina viņas ar prezervatīviem. "Darām ko varam, un mēģinām noskaidrot visas vajadzības un iespējamos riskus," sacīja Upmace.

Viņa arī apliecināja, ka projektā ir iesaistījušies arī Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālā dienesta darbinieki. Upmace uzskata, ka tieši dažādu organizāciju sadarbība ir lielākais pienesums šajā projektā.

Vaicāta par galvenajām konsultāciju tēmām, projektu koordinatore stāstīja, ka tā ir veselība, kā arī izsargāšanās iespējas. Viņa norādīja, ka starp šīm sievietēm ir augsta saslimstība ar dažādām seksuāli transmisīvajām slimībai, tai skaitā HIV.

Otra tēma, kas sievietes interesē, ir dažādas vienkāršas sadzīviskas prasmes, kā arī sociālo dienestu piedāvātās iespējas. Upmace stāstīja, ka ir sievietes, kurām nav dokumentu, īstas dzīvesvietas, kā arī ir problēmas ar bērniem.

Vaicāta, vai ir sievietes, kuras pēc konsultāciju saņemšanu pārtrauc nodarboties ar prostitūciju, Upmace sacīja, ka šobrīd šādu sieviešu nav. Iepriekšējā projekta laikā, kas norisinājās 2014.gada vasarā un rudenī, no vairāk nekā 100 sievietēm savu dzīvesveidu mainīja dažas, norādīja biedrības pārstāve. Biedrība gan neizslēdz, ka arī šī projekta laikā dažas sievietes varētu vēlēties mainīt savu dzīvi.

Upmace gan uzsvēra, ka dzīvesveida maiņu ietekmē arī rehabilitācijas iespējas valstī, kuras šobrīd nepastāv.

Biedrības organizētais projekts norisināsies līdz 29. februārim.

Jau ziņots, ka septembra beigās "Papardes zieds" sāka projektu, kura laikā līdz 60 prostitūcijā iesaistītām sievietēm plānots sniegt konsultācijas un atbalstu dažādos jautājumos, kā arī piedāvāt ārsta pakalpojumus.

Projekta īstenošanai piešķirtais līdzfinansējums ir 19 841 eiro.

Tā laikā katrai sievietei tiks nodrošināta individuāla pieeja, informējot, sniedzot konsultācijas, atbalstu un piedāvājot ārsta pakalpojumus. Projekta laikā plānots palīdzēt līdz 60 sievietēm, kā arī veicināt riskam pakļauto sieviešu iesaisti sociālās palīdzības un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā.

Projekts norisināsies Rīgā, Deglava ielas apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!