Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien deva zaļo gaismu Veselības ministrijai (VM) izmantot 22 062 190 eiro, lai veiktu nepieciešamās reformas rindu mazināšanai pie speciālistiem, uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, dienas stacionārā un ambulatorajā rehabilitācijā, kā arī reformām valsts kompensējamo medikamentu nodrošinājumam vīrushepatīta C pacientiem smagākajās stadijās.

Valdība arī pieņēma zināšanai veselības ministres Andas Čakšas iesniegto informatīvo ziņojumu "Par veselības reformas pasākumu īstenošanas turpināšanu 2017. gadā" un atbalstīja tajā minētās reformas. Vairāk par ziņojumu var lasīt šeit.

Iepriekšminētais finansējums – 22 062 190 eiro – pārdalīts uz VM valsts budžeta apakšprogrammām "Kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšana" – 5 462 883 eiro un "Pārējo ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana" – 16 599 307 eiro.

Valdība pieņēma zināšanai, ka ar finansējumu teju 16,6 miljonu eiro apmērā vidēji tiks nodrošināta rindu samazināšana sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumiem par 25%, un noteica, ka veselības reformas ietvaros rindu samazināšana sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumiem ir tupināma 2018. un 2019. gadā līdz to vidējais apmērs samazināsies vidēji vismaz par 50%.

Pirms valdības sēdes preses konferencē veselības ministre Čakša žurnālistiem skaidroja, ka rindu garums pie speciālistiem samazināsies dažādi, bet tā "vidējā temperatūra" būs 25%.

Viņa iezīmēja, ka ar rindu samazināšanu tiks veicināta agrīna slimību diagnostika, līdz ar to arī slimības lapu un to dienu samazināšanās valstī. Tas savukārt labvēlīgi ietekmēs tautsaimniecību, paredzēja Čakša.

Papildu 22 miljoni ir daļa no veselības reformas īstenošanas, veselības ministre žurnālistiem uzsvēra, ka "pilna reforma" būs tikai tad, ja papildu līdzekļus iegūs ne tikai pacienti, bet arī veselības nozares personāls.

Līdz ar to nākamajā veselības reformas posmā tiks runāts par atalgojumu palielināšanu medicīnas nozarē.

VM arī tika uzdots sagatavot un līdz 18. martam iesniegt MK informatīvo ziņojumu ar analīzi, kā arī priekšlikumus par veicamajiem pasākumiem un papildu nepieciešamo finansējumu, lai nodrošinātu tālāku rindu samazināšanu sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumiem, nepārskatot pakalpojumu apmaksas tarifus, ieskaitot prognozes par piedāvājuma izmaiņām, sakarā ar pacientu uzvedības maiņu, vairāk izvēloties valsts apmaksātos pakalpojumus.

Tāpat VM jāsagatavo un jāiesniedz Finanšu ministrijā (FM) pieprasījums valsts budžeta apropriācijas pārdalei.

VM arī uzdots kontrolēt informatīvajā ziņojumā noteikto iznākuma rādītāju izpildi un līdz šā gada 1. septembrim iesniegt FM ziņojumu par progresu iznākuma rādītāju sasniegšanā par 2017. gada pirmo pusgadu un līdz 2018. gada 1. martam par iznākuma rādītāju izpildi 2017. gadā. VM arī uzdots nodrošināt datu uzkrāšanu, lai iznākuma rādītāju izpildei būtu iespējama audita izsekojamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!