Foto: LETA
Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām par 182 377 latiem no kādas zviedru kompānijas tiks iepirkti granātmetēju adapteri.

Kā liecina pieejamā informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, adapterus piegādās Zviedrijā reģistrēts uzņēmums "Saab Dynamics AB".

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā skaidroja, - lai šaušanas apmācībā ar bruņojumā esošajiem 84 milimetru granātmetējiem "Carl Gustav" un "AT-4" būtiski samazinātu izdevumus, tiek iegādāti vairākkārt lietojami adapteri - 7,62 milimetru un 9 milimetru patronu ierīces, kas imitē visas kaujas ierocim esošās īpašības - troksni, atsitienu un lādiņa lidošanas trajektoriju. Arī šādas ierīces svars atbilst kaujas lādiņa un ieroča svaram.

Granātmetēja "Carl Gustav" adapteris šaušanas apmācību izmaksas samazinās aptuveni 20 reizes. Savukārt granātmetēja "AT-4", kurš kaujas šaušanā ir izmantojams tikai vienreiz un pēc būtības izslēdz treniņu iespējas, izmaksas, izmantojot adapteri, samazinās par 175 reizēm.

Piegādātājs ir abu granātmetēju, kā arī apmācībai nepieciešamo adapteru ražotājs, kas garantē šo ierīču tehnisko savietojamību un drošumu.

Ministrijā gan norādīja, ka mācību laikā karavīri šaus arī ar kaujas granātām, taču lētākās tiks izmantotas, lai karavīri iemācītos, kā apieties ar šiem granātmetējiem.

Konkurss par adapteru iegādi netika rīkots, jo iepirkums īstenots, piemērojot sarunu procedūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!