Foto: AP/Scanpix

Latvijā ir uzsākta vairāk nekā 2 miljonus eiro vērta Norvēģijas līdzfinansēta projekta īstenošana, kas paredz Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu (ĪAV) standartu uzlabošanu - infrastruktūras pārveidi, darbinieku apmācību, kā arī vairāku šo vietu renovāciju un papildu aprīkojuma iegādi ĪAV un pagaidu turēšanas vietām.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā, projekta ietvaros ir paredzēts izstrādāt divas profesionālās apmācību programmas Valsts policijas koledžā, kas tiks pielietotas arī pēc projekta noslēguma, kā arī izveidot 40 stundu specializētu apmācību kursu, kurā projekta ietvaros tiks apmācīti 100 ĪAV strādājošie policijas darbinieki.

Projektā arī paredzēta 10 ĪAV rekonstrukcija vai renovācija, kas skars ĪAV Gulbenē, Cēsīs, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Jelgavā, Bauskā, Rēzeknē, Saldū, Liepājā un Ogrē un arī 11 pagaidu turēšanas vietas Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē. Tāpat paredzēts aprīkot 12 ĪAV un 14 pagaidu turēšanas vietas.

Policija informē, ka projekta beigās tiks filmēta dokumentālā filma par projekta norisi un sasniegumiem, rīkota konference un nodrošināta projekta publicitāte. Tāpat plānotas divas pieredzes apmaiņas vizītes uz Igauniju, kā arī sadarbība ar Eiropas Padomi, pārņemot Eiropas Padomes pieredzi un kompetenci ĪAV un starptautisko standartu jomā.

Valsts policijas eksperti sadarbībā ar Eiropas Padomi arī paredzējuši izvērtēt likumdošanu ĪAV jomā, identificēt iespējamos trūkumus, un sniegt priekšlikumus konvojēšanas sistēmas uzlabošanai.

Policijā norāda, ka projekts tiks īstenots sadarbībā ar Eiropas Padomi, Igaunijas Drošības Zinātņu akadēmiju, Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldi un Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūru. Lai nodrošinātu cilvēktiesību standartu ievērošanu ĪAV jomā, Eiropas Padome piedalīsies visu projekta aktivitāšu īstenošanā. 

Projektu paredzēts īstenot laikā no šā gada 6. maija līdz 2016. gada 30. aprīlim.

Tiek atzīmēts, ka projekts tiek īstenots Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reformas ietvaros. 6.maijā līgumu par projekta "Valsts policijas ĪAV standartu uzlabošana, t.sk., aktivitātes infrastruktūras uzlabošanai; līdzšinējās prakses administratīvajai aizturēšanai samazināšana/likvidēšana; prakses maiņa, atgriežot apcietinājumā esošos ieslodzītos turpmākai izmeklēšanai; atbilstošu apmācību nodrošināšana darbiniekiem, kas strādā īslaicīgās aizturēšanas vietās" īstenošanu parakstījušas Tieslietu un Iekšlietu ministrijas, kā arī Valsts policija kā šī projekta realizētājs.

Projekta aktivitātēm plānotais finansējums ir 2 583 962 eiro, no tiem 2 196 368 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 387 594 eiro - Latvijas valsts līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!