Foto: AFI

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja trešdien lēma nodot atsavināšanai sistēmu, kas savulaik tika iegādāta, lai regulētu iebraukšanu un izbraukšanu Vecrīgā.

Plānots rīkot izsoli ar augšupejošu soli.

Vēl 2009.gadā šī sistēma tika nopirkta par 539 829 eiro (379 394 latiem) un netika izmantota, bet tagad tā novērtēta vien 6394 eiro apmērā, kas arī varētu būt izsoles sākumcena.

Lai tehniku novērtētu, domes Satiksmes departaments piesaistīja sertificētu vērtētāju SIA "Ekspertu pakalpojumi". Eksperti atzinuši, ka atsevišķus sistēmas komponentus nebūs iespējams pārdot, jo tie ir tehniski novecojuši un vairs netiek izmantoti. Savukārt sistēmā ietilpstošo vēl realizējamo komponentu iespējamā pārdošanas tirgus vērtība esot 6394 eiro. Atsavināšanai gan tiks nodota sistēma kopumā - ietverot gan realizējamo, gan nerealizējamo sistēmas daļu.

Satiksmes departamenta pārstāve Jeļena Sokolova skaidroja, ka iekārtas 2009.gadā tikušas uzstādītas, bet uzreiz pēc tam demontētas, jo pēc savulaik Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas iniciatīvas Vecrīgai īpaša režīma zonas statuss netika pagarināts. Līdz ar šo lēmumu pašvaldībā izveidota darba grupa Vecrīgas satiksmes organizācijas jautājumu risināšanai, tostarp arī mēģinot atjaunot Vecrīgu kā īpaša režīma zonu.

Kad īpaša režīma zonas statuss Vecrīgai netika pagarināts, šajā teritorijā ierīkotas paaugstinātas maksas autostāvvietas. Darba gaitā un konsultējoties ar sabiedrību esot izlemts, ka nav nepieciešama šīs zonas statusa atjaunošana.

Kā skaidroja Sokolova, pēcāk sistēmu mēģināts izmantot taksometru pakalpojumu nozares regulēšanai, kā arī tās atsevišķus komponentus izmantot pašvaldības iestāžu vajadzībām, tomēr tehniku nav bijis iespējams integrēt esošajās sistēmās. Piemēram, videonovērošanas kameras mēģināja izmantot Satiksmes departamenta vajadzībām, kā arī tās piedāvātas pašvaldības policijai, tomēr tehnika nav bijusi atbilstoša iestāžu aktuālajai sistēmai.

Pērnā gada decembrī sistēmu piedāvāts nodot bezatlīdzības lietošanā kādai no Rīgas pašvaldības iestādēm, attiecīgu paziņojumu publicējot pašvaldības mājaslapā, tomēr neviena iestāde neesot izteikusi interesi.

Visbeidzot departaments sistēmu lēmis nodot atsavināšanai. Vērtētāja piesaistei rīkota cenu aptauja, tajā pieteicies SIA "Ekspertu pakalpojumi". Departaments noskaidrojis, ka sabiedrībai bijusi pieredze dažādu IT programmatūru novērtēšanā, tādēļ neesot pamata neuzticēties šim sertificētajam vērtētājam.

Komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņniks (SC) norāda, ka situācija kopumā ir skumja, jo savulaik vērtīga iekārta pašlaik jāpārdod par dažiem tūkstošiem, tomēr pašvaldības vainu tajā nesaskata. "Departaments mēģināja tikt galā ar situāciju, kas izveidojās ne pašu vainas dēļ," sacīja Baraņņiks. Viņš skaidroja, ka notikušais ir rezultāts nesakārtotībai starp ministrijas lēmumu un Rīgas pašvaldības ieceri pagarināt Vecrīgas kā īpašās zonas statusu - neesot skaidrs, kādēļ ministrija pēkšņi izlēmusi mainīt gadiem ilgo sistēmu.

Baraņņiks arī norādīja, ka viņam nav pamatojuma apšaubīt SIA "Ekspertu pakalpojumi" noteikto tehnikas realizējamās daļas vērtību, jo to noteicis sertificēts vērtētājs.

Īpaša režīma zonas statuss Vecrīgas teritorijai tika noteikts 1996.gadā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem "Noteikumi par īpaša režīma zonu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā", kuri noteica šīs zonas robežas uz darbības termiņu, kurš vairākkārt tika pagarināts, parasti uz gadu vai diviem. MK noteikumi īpaša režīma zonas statusu Vecrīgas teritorijai noteica pilsētbūvniecības pieminekļa un vides aizsardzībai.

No 2001.gada sāka strādāt elektroniskā kontroles sistēma iebraukšanai Vecrīgā, bet 2008.gadā tika sākta jaunas elektroniskās kontroles sistēmas iebraukšanai Vecrīgā ar automašīnu numura zīmju atpazīšanu ieviešana, kas tika apturēta, jo netika pagarināts Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa darbības termiņš.

SIA "Ekspertu pakalpojumi" ir 2010.gadā Jēkabpilī reģistrēts uzņēmums ar pamatkapitālu 10 lati, kas darbojas tehniskās pārbaudes un analīzes jomā. Uzņēmuma daļas 100% pieder Guntai Bērziņai. 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 1270 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!