Foto: Saeimas administrācija

Vēl ir par agru spriest, kā Borisa Ņemcova slepkavība ietekmēs politisko situāciju Krievijā, otrdien pēc noslepkavotā Krievijas opozīcijas politiķa bēru apmeklējuma norādījusi Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Viņa norādījusi, ka jau no paša rīta ļoti daudz cilvēku bija pulcējušies pie Saharova centra Maskavā, lai atvadītos no Ņemcova. "Bija izveidojusies četru stundu gara rinda, kurai nebija redzamas beigas. Cilvēki bija pulcējušies, lai izteiktu līdzjūtību Ņemcova tuviniekiem un paustu atbalstu viņa idejām," viņa teikusi.

"Boriss bija ļoti īpašs. Viņš aizstāvēja idejas par demokrātiju, kā arī pilsoniskās sabiedrības lomu, kā arī par to, ka varai sabiedrības priekšā vajadzētu atskaitīties par tās pieņemtajiem lēmumiem," paudusi Kalniņa-Lukaševica.

Pēc Saharova centra apmeklējuma, kurā notika atvadīšanās no Ņemcova, Kalniņa-Lukaševica devusies uz kapsētu, kurā tika apglabāts viens no Krievijas opozīcijas līderiem. "Daudzi sastaptie ievēroja pie ziediem piesprausto Latvijas simboliku. Viņi nāca klāt un izteica pateicību par atbalstu, kā arī pauda cerību arī Krievijā piedzīvot līdzīgu demokrātijas un brīvības uzplaukumu, kā Latvijā," viņa stāstījusi.

Kalniņa-Lukaševica arī norādījusi, ka apmeklējusi tiltu, uz kura tika noslepkavots Ņemcovs: "Tur vēl joprojām gūlās ziedu klēpji, bija arī zīmītes, uz kurām bija rakstīts - Boris, mēs turpināsim cīņu".

Taujāta, kāds cilvēkiem kopumā bija noskaņojums, viņa atzinusi, ka "noskaņojums cilvēkiem bija starp skumjām par zaudētu līderi un apņemšanos turpināt viņa iesākto".

Jau vēstīts, ka Ņemcovu nenoskaidrots uzbrucējs nošāva piektdienas vakarā uz ielas Maskavas centrā. Viņš otrdien apbedīts Trojekurovas kapsētā, bet pirms tam no Ņemcova atvadījās Saharova centrā Maskavā.

Tāpat ziņots, ka Kalnietei pirmdien atteikta iebraukšana Krievijā, kurp viņa bija devusies, lai piedalītos Krievijas politiskā opozicionāra Borisa Ņemcova bērēs. Maskavā Šeremetjeva lidostā Kalnietei izsniegta pavēste, kurā teikts, ka viņai liegta iebraukšana Krievijā līdz 2019.gadam. Mēģinājums šajā periodā Krievijā tomēr iebraukt var tikt uzskatīts par kriminālnoziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!