Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus,kas paredz noteikt lielākus sodus par būtisku braukšanas ātruma pārsniegšanu, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Savukārt sankcijas par nelielu ātruma pārsniegšanu paredzēts samazināt.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā (km/h) turpmāk vieglo automobiļu vadītājiem  būs tikai brīdinājums, savukārt kravas auto varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 10 eiro apmērā.

Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām paredzēts brīdinājums vai 15 eiro naudas sods, bet apdzīvotās vietās brīdinājums vai 30 eiro naudas sods. Smago automobiļu vadītājiem par šādu pārkāpumu būs jārēķinās ar attiecīgi brīdinājumu vai 30 eiro sodu ārpus apdzīvotām vietām un 40 eiro sodu apdzīvotās vietās, informēja Saeimas Preses dienestā.

Ja ātrums pārsniegts no 21 līdz 30 km/h,  paredzēts sods 30 eiro apmērā, bet apdzīvotās vietās  - 50 eiro apmērā. Par ātruma pārsniegšanu no 31 km/h līdz 40 km/h, nāksies šķirties no attiecīgi 70 vai 90 eiro līdzšinējo 55 vai 85 eiro vietā, bet par 41 km/h līdz 50 km/h - 100 vai 140 eiro līdzšinējo 85 un 120-140 eiro vietā.

Savukārt par būtiskiem ātruma pārkāpumiem iespējamo naudas sodu plānots pat dubultot. Ja patlaban vieglajiem automobiļiem par ātruma pārsniegšanu no 51 līdz 60 km/h sods ir no 120 līdz 140 eiro, pēc likuma spēkā stāšanās sods paredzēts robežās no 240 līdz 280 eiro. Par ātruma pārsniegšanu virs 60 km/h sods plānots robežās no 350 līdz 650 eiro līdzšinējo 210-430 eiro vietā. Par pārkāpumiem apdzīvotās vietās un ar kravas auto paredzēti vēl bargāki sodi.

Saeimā iepriekš informēja, ka, ņemot vērā būtiski pieaugušo bojāgājušo un cietušo gājēju skaitu, komisija aicināja likumprojekta trešajam lasījumam iesniegt arī priekšlikumus, kas pastiprinātu arī gājēju atbildību par atstarojoša apģērba nelietošanu diennakts tumšajā laikā.

Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā Saeimā jāskata vēl trešajā lasījumā.   

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!