Rīgas apgabaltiesa pirmdien krimināllietā par vairāku tūkstošu īpaši kvalitatīvu divlatu monētu viltošanu nozieguma organizatoram piemēroja sešu gadu cietumsodu, bet personām, kas viltojumus izplatīja, piemēroja nosacītus sodus.
Trim naudas viltotājiem, kas jau līdz sprieduma pasludināšanai atradās apcietinājumā, tiesa piemēroja reālu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju.

Tiesa par nozieguma organizatoru atzina 1961.gadā dzimušo Vadimu Novikovu. Arī 1951.gadā dzimušajam Jurijam Pavļenko tiesa piemēroja sešu gadu cietumsodu, bet Mihailam Badzjuham tika piemērots 3 gadu un 6 mēnešu cietumsods.

Ar viltotas naudas izplatīšanu nodarbojās gan izgatavotāji, gan arī viņu paziņas un radinieki. Četrām personām, kas nodarbojās tikai ar izplatīšanu, tiesa piemēroja gada līdz triju gadu nosacītu cietumsodu.

No deviņiem apsūdzētajiem divas personas tika atzītas par vainīgām par neziņošanu par noziegumu.

Tāpat tiesa apmierināja vairākus desmitus civilprasību par diviem latiem katru, ko uzturēja pircēji, kas šīs monētas bija saņēmuši kā naudas atlikumu gan veikalos, gan tirgū.

Prokurors Ivars Vildavs pēc tiesas sēdes žurnālistiem atzina, ka ir apmierināts ar spriedumu un arī piespriestajiem sodiem.

Sākotnēji tiesājamajiem bija uzrādītas apsūdzības par naudas viltošanu, kam ir nodarbošanās raksturs, tomēr tiesā apsūdzība tika pārkvalificēta. Ja būtu palikusi sākotnējā kvalifikācija, trim naudas viltotājiem draudētu cietumsods līdz 20 gadiem.

Saskaņā ar apsūdzību naudas viltošanas ierīces izgatavojis 1951.gadā dzimušais Jurijs Pavļenko. Vitoto naudu izgatavojuši un arī izplatījuši Gadjuhs, Novikovs un arī Pavļenko.

Kopumā noziedzīgās darbības laikā viltotāji izgatavojuši divas ierīces monētu izgatavošanai. Sākotnēji monētas izgatavotas no svina un alvas sakausējumiem, bet ar otru ierīci - no kadmija sakausējumiem. Monētas bijušas ļoti kvalitatīvas - tām bijis arī gravējums uz monētas malas, tāpēc tās bijis viegli izplatīt.

Ar monētu izgatavošanu un izplatīšanu apsūdzētie nodarbojušies 1996. un 1997.gadā, kopumā izgatavojot 8600 monētu 17 200 latu vērtībā. Izgatavotās monētas "meistari" paziņām pārdevuši par 70 santīmiem gabalā, kā arī paši izmantojuši iepērkoties.

Nozieguma organizatoriem visiem ir vidējā tehniskā izglītība. Daļa tiesājamo savu vainu atzina, citi to atzina daļēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!