Foto: stock.xchng
Par aizsargājamu datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās datu sistēmas (EDS) trīs dienesta Informātikas pārvaldes darbiniekiem piemērots disciplinārsods – algas samazināšana par 20%, portālu "Delfi" informēja VID.

Informātikas pārvaldes direktorei Ivetai Bērtulsonei par nepietiekamu EDS administrēšanu un testēšanu, uzraudzības un analīzes nenodrošināšanu piemērots sods, uz pusgadu samazinot algu par 20%.

Savukārt viņas vietniekiem Viesturam Šķilam un Jurim Stumpam par nepietiekamu EDS datu aizsardzības nodrošināšanu algas par 20% samazinātas uz trīs mēnešiem.

Pēc iepazīšanās ar disciplinārlietas materiāliem un disciplinārlietu komisiju secinājumiem lēmumu par piemērojamo sodu pieņēma VID ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis.

Jau ziņots, ka iepriekš šajā lietā četri VID Informātikas pārvaldes darbinieki sodīti ar rājienu. Pārbaude secināts, ka Informātikas pārvaldes Ekspluatācijas daļas Datu bāzu administrēšanas nodaļas galvenais speciālists Kirils Ruskulis nekvalitatīvi analizējis "log" failus, bet nodaļas priekšnieks Ingus Cinciuss, Sistēmu lietojumprogrammatūras uzturēšanas nodaļas galvenais speciālists Edagars Kačerovskis un Ekspluatācijas daļas priekšnieks Jurijs Smirnovs nenodrošināja EDS kvalitatīvu administrēšanu, darbību, kvalitātes testēšanu, uzraudzību un analīzi, nepietiekami koordinēja pasākumus tās nodrošināšanai.

Par datu noplūdi kļuva zināms februārī, kad virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publisko šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Vēlāk policija aizdomās par datu noplūdi aizturēja Latvijas Universitātes pētnieku Ilmāru Poikānu.

Neo skaidrojis, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi pārbaudīs septiņu Informātikas pārvaldes darbinieku atbildību, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Tāpat ierosināts arī kriminālprocess, ko izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!