Foto: Publicitātes foto
Par 2013.gada putnu izraudzīts kākaulis (Clangula hyemalis) portālu "Delfi" informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā (LOB).

Kākaulis ir pīle, kas ligzdo tundrā, bet laikā no novembra līdz maijam uzturas Baltijas jūrā. Ja jūra nav aizsalusi, Latvijas teritoriālajos ūdeņos uzturas ap septiņiem procentiem visas Baltijas jūras ziemotāju. Ceļošanas laikā arī liela daļa Vācijas, Polijas, Zviedrijas un Lietuvas ūdeņos ziemojušo kākauļu apstājas Irbes šaurumā.

2012. gadā Starptautiskā dabas un dabas resursu aizsardzības savienība (IUCN) atzinusi kākauli par globāli apdraudētu sugu, vēsta LOB. Pēdējo 16 gadu laikā kākauļu skaits Baltijas jūrā ir sarucis par 65%. Kākauļu skaita sarukums novērojams arī Latvijas teritoriālajos ūdeņos. Ligzdošanas vietās kākauļus apdraud biotopa pārmaiņas un zudums gan dabisku iemeslu, gan cilvēka darbības dēļ, bet ziemošanas vietās – piesārņojums, barības konkurenti un zvejnieku tīkli, vēsta LOB.

"Kākaulis ir tik cieši saistīts ar jūras vidi, ka tā populācijas stāvokli var uzskatīt par vienu no rādītājiem Baltijas jūras kopējam stāvoklim, un šobrīd šis rādītājs neliecina neko labu," norāda LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus.

Ar akciju gada putns LOB iecerējusi panākt, lai pēc iespējas vairāk iedzīvotāju atpazīst pagaidām vēl mūsu piekrastē bieži sastopamo sugu. Gada putna akciju LOB rīko jau astoņpadsmito reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!