Foto: F64
Par holokausta noliegšanu tiesātais britu vēsturnieks Deivids Ērvings vada tūristu ceļojumus pa nacistu koncentrācijas nometnēm Latvijā un Polijā, vēsta laikraksts "Jerusalem Post".

Ērvings, kurš par holokausta noliegšanu savulaik notiesāts Austrijā un izraidīts no Vācijas, kopš 2010. gada vada tūristu braucienus pa nacistu koncentrācijas nometnēm Polijā.

Kā liecina "Jerusalem Post" publikācija, Ērvings ceļojuma maršrutam pievienojis arī Latviju. Laikraksta žurnālists ar Ērvingu ticies Latvijā, kur viņa rīkotā turneja sākas ar viesošanos ebreju masveida iznīcināšanas piemiņai veltītajā Rumbulas memoriālā un Salaspils koncentrācijas nometnes agrākajā atrašanās vietā.

Dalība Ērvinga deviņas dienas ilgajā tūrisma maršrutā maksā aptuveni 2000 sterliņu mārciņu (2700 eiro).

Ērvings laikrakstam "Jerusalem Post" stāstīja, ka viņa mērķis ir skaidrot "pretrunīgās vēstures versijas" un sniegt atbildes uz jautājumiem: "Kāpēc ebreji bija upuri?", uz ko pretrunīgi vērtētajam vēsturniekam ir atbilde, ka "varbūt tas ir tāpēc, kā viņi ir uzvedušies tūkstošiem gadu".

1977. gadā plašu sašutumu izraisīja Ērvinga grāmata "Hitler's War" ("Hitlera karš"), kurā viņš apgalvojis, ka nacistu diktators līdz 1943. gadam neesot zinājis par ebreju masveida slepkavībām un viņš nekad neesot devis pavēlis holokausta sākšanai.

Ērvings 1993. gadā tika izraidīts no Vācijas, kur viņš notiesāts par to, ka noliedzis gāzes kameru pastāvēšanu Aušvicā.

2000. gadā Ērvings Londonā zaudēja lietu viņa prasībā par apmelošanu, kas bija iesniegta pret ASV vēsturnieci Deboru Lipštatu, kura savā grāmatā "Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory." ("Holokausta noliegšana: Pieaugošie uzbrukumi patiesībai un piemiņai") Ērvingu bija pieskaitījusi "holokausta noliedzējiem".

2006. gadā Austrijas tiesa Ērvingam piesprieda trīs gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu holokausta noliegšanā. Pēc gada Ērvings tika atbrīvots un izraidīts uz Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!