Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrijas disciplinārlietu komisija skatīs divas disciplinārlietas pret zvērinātu tiesu izpildītāju Kasparu Selecki – vienu par ētikas pārkāpumiem, otru – par iespējamiem normatīvo pārkāpumiem, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Raidījums atgādina, ka Seleckis izpildu darbību veikšanai pieņēma lietas no nekustamo īpašumu kompānijas, ar kuru viņš dala vienas biroja telpas. Notikumi saistīti ar kādu īpašumu Jūrmalā, kur nekustamo īpašumu firma mēģina atbrīvoties no īrnieka, kuru uzskata par fiktīvu, un vienlaikus "par sviestmaizi" mēģina iegūt arī tai nepiederošās kopīpašuma daļas.

Īpašnieces parādu dēļ māju un tai piekrītošo zemes daļu Slokas ielā, Jūrmalā, Lielupes krastā "Reverta" rudenī pārdeva firmai "Raddo" par aptuveni 50 tūkstošiem eiro.

Lai pārņemtu šo māju, kā arī vairākus citus īpašumus, "Raddo" bija pieaicinājis tiesu izpildītāju Selecki. Seleckim jaunais mājas īpašnieks ir labi pazīstams – tiesu izpildītājs un nekustamo īpašumu tirgotājs strādā vienās biroja telpās. Taču tieši tas radīja aizdomas par iespējamu neobjektivitāti tiesu izpildītāja darbā. Vispirms lietu par iespējamiem ētikas pārkāpumiem ierosināja Zvērinātu tiesu izpildītāju padome. Pēc ilgākas pētīšanas pirms nedēļas disciplinārlietu ierosināja arī tieslietu ministrs.

Pēc tam, kad par Selecki tika saņemtas sūdzības, viņš no izpildu lietām, kas saņemtas no SIA "Raddo", atteicās. Tas gan nenozīmē arī disciplinārlietu izbeigšanu. Seleckis nevēlējās komentēt lietu ierosināšanu, sakot: "Kāds tur var būt mans viedoklis. Būs disciplinārlietu komisija, skatīsies."

Tieslietu ministrijas disciplinārlietu komisija ik gadu skata no 10 līdz 20 lietas pret zvērinātiem tiesu izpildītājiem. Izpētot problēmas, Tieslietu ministrija domā par atsevišķu normu precizēšanu. Piemēram, par to, kā notiek īpašumu ievešana valdījumā.

Vairāk nekā puse domājamo daļu no Slokas ielas 2000 kvadrātmetru lielā zemes gabala pieder citam īpašniekam – Valdim Surguntam. Viņam nav bijis ne saistību pret banku, ne kādu citu. Jau uzreiz pēc pirkuma no "Revertas", "Raddo" izteica interesi par kopīpašumā esošo daļu. SIA "Raddo" valdes priekšsēdētājs Rolands Umbraško drīz pēc īpašuma iegādes sarunā ar mājas bijušo īpašnieci Maiju Surgunti izmeta – "būs izsole, un mēs nopirksim visu".

Februārī "Raddo" jau bija ielicis mājas pārdošanas sludinājumu par 95 tūkstošiem eiro. Telefonsarunā, atsaucoties uz sludinājumu, mākleris jau piedāvāja nopirkt arī otru zemesgabalu, kas pieder Valdim Surguntam. Saskaņā ar viņa teikto, Surgunts par savu daļu vēloties 50 000 eiro, un tad pirkuma kopējā summa varētu būt 139 tūkstoši.

Spriežot pēc šī piedāvājuma, "Raddo" ieskatā par otru zemes daļu var prasīt ap 44 tūkstošiem eiro.

Surguntam februārī nosūtīts "Raddo" piedāvājums atpirkt zemi par 5000 eiro.

SIA "Raddo" viedokli par viņu rīcību "de facto" neizdevās iegūt, jo no intervijas Umbraško atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!