Foto: LETA
61 Saeimas deputātam balsojot "par" un 29 deputātiem balsojot "pret" parlaments ceturtdien ārkārtas sēdē nolēma kultūras ministra amatā apstiprināt Nacionālās Apvienības (NA) izvirzīto Daci Melbārdi.

Līdzšinējā Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Melbārde patlaban ir bezpartejiska, taču, saskaņā ar NA politiķu teikto, ir apliecinājusi gatavību kļūt par NA biedri un kandidēt 12. Saeimas vēlēšanas no šī politiskā spēka izveidotā saraksta.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) deputātiem uzsvēra, ka Melbārdes vārds īpašus jautājumus kultūras nozares cilvēkiem neizraisa, jo viņai ir plaša pieredze kultūras jomā.

"Kultūras nozares profesionālis ar lielu pieredzi Latvijā un arī starptautisku atzinību," rezumēja premjers. Valdības vadītājs arī ir pārliecināts, ka Melbārde sekmīgi tiks galā ar ministra pienākumiem un atzīmēja, ka kultūras jomā darāmā būs ļoti daudz.

Neviens no deputātiem debatēs par jauno ministres kandidatūru nepieteicās un ārkārtas Saeimas sēde tika slēgta jau pēc piecām minūtēm.

Pagājušajā nedēļā valdība nolēma Melbārdei piešķirt Ministru kabineta atzinības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu nemateriālā kultūras mantojuma jomā, sabiedrības saliedēšanā un Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku tradīcijas stiprināšanā. Savukārt 10.oktobrī Ordeņu kapituls nolēma piešķirt Melbārdei 4. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Kultūras ministra amats ir vakants kopš šā gada septembra vidus, kad, reaģējot uz samilzušo konfliktu ap Latvijas Nacionālās operas jauno valdi, premjers Valdis Dombrovskis (V) pieprasīja NA pārstāvošās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes demisiju.

Melbārde ieguvusi maģistra grādu sabiedrības vadībā Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, kā arī mākslas maģistra grāds Kultūras akadēmijā kultūras teorijas, administrācijas un vēstures specialitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!