Foto: LETA
Jau aptuveni 10 gadus Krievijas vēstniecība Latvijā kopā ar dažādām tautiešu organizācijām Maskavā apmaksā mācības studentiem no Latvijas. Arī šogad uz Krieviju nosūtīti 80 jaunieši, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Drošības iestādes un valsts augstākās amatpersonas saka, ka šīs apmācības nav vienkāršas studijas, jo tajos Krievija gatavo jauno paaudzi, kas, atgriežoties Latvijā, palīdzēs šeit veidot lielajai kaimiņvalstij labvēlīgu vidi un noskaņojumu sabiedrībā. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija to gan par draudu neuzskata un pagaidām neko šajā sakarā nav darījusi, norāda raidījums.

"Rossotrudnichestvo" ir Krievijas ārlietu ministrijas dibināta federālā aģentūra un tās mērķis ir uzturēt un attīstīt kontaktus ar tautiešiem, kuri dzīvo ārvalstīs. Tās vadītāju ieceļ Krievijas prezidents un pirms Krievijā vēl nebija sākusies budžeta apcirpšana, aģentūras finanses bija ievērojamas. Lai uzturētu dažādas biedrības, organizācijas un vietējos aktīvistus tajā skaitā arī Latvijā, gadā aģentūra tērēja vidēji 9 miljardus rubļu jeb 135 miljonus eiro.

Viena no "Rossotrudnichestvo" programmām - finansēt mācības ārvalstu studentiem dažādās Krievijas augstskolās. Šobrīd tiek apmaksātas 15 tūkstoš studentu vietas. Tuvākajā laikā plāns šo skaitli uzaudzēt līdz 20 tūkstošiem un pēdējos gados īpaši aktīvi topošo studentu meklēšana izvērsta bijušajās padomju republikās.

Raidījums izpētījis, ka jau vairākus gadus "Rossotrudnichestvo" apmaksā arī mācības jauniešiem no Latvijas. Studentu atlasi organizē Krievijas vēstniecība Rīgā un viņiem palīdz Viktors Guščins. Pirms gada viņu raidījums sastapa Maskavas namā, kur bija sabraukuši studenti no Krievijas, lai vidusskolu beidzējiem reklamētu iespēju mācīties kaimiņvalstī. Pirms gada un arī šogad Krievija piešķīrusi naudu 80 studentiem.

Kā liecina Krievijas vēstniecības dati, šogad jaunieši pieteikušies gan dažādām eksaktām studijām, gan apgūst arī reklāmu, žurnālistiku, socioloģiju, ekonomiku un politoloģiju. Visvairāk Latvijas jauniešu studē Kaļiņingradā Imanuela Kanta vārdā nosauktajā Baltijas Federālajā institūtā.

Šo augstskolu Krievijas mediji reklamē kā lielisku jauno zinātnieku un izgudrotāju kalvi. Pirms mēneša popularitāti ieguva kāds studentu veikums - elektroniskais tarakāns. Bet bez elektronikas un zinātnes īpaša loma Kaļiņingradas universitātē pievērsta ideoloģiskajai apmācībai. Piemēram, te notiek ne tikai žurnālistikas kursi, bet arī īpaša starptautiska jauniešu skola "Studia Baltica", kas padziļināti apmāca topošos žurnālistus. Kā teikts programmas pieteikumā - šie jaunieši būs tie, kuri drīz strādās patstāvīgi un atgriežoties savās mītnes zemēs veidos attiecības starp mūsu valstīm, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!