Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātā ceturtdien pasludināja apelācijas instances spriedumu Talsu traģēdijā cietušā Mārtiņa Bites prasībā pret valsti Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā par sakropļojuma, izķēmojuma un veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzības piedziņu, nolemjot piedzīt no Latvijas valsts VUGD personā 335 latu zaudējumu atlīdzību un 10 000 latu atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu.

Pārējā daļā prasība noraidīta. Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams pēc 8.aprīļa un pēc pilna sprieduma pieejamības datuma lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt AT Senātā, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

11.martā tiesas sēdē VUGD pārstāvis iesniegto apelācijas sūdzību uzturēja pilnā apmērā. VUGD pauda uzskatu, ka nenoliedzami kaitējums Bites veselībai ir nodarīts, tomēr dienesta ieskatā par to būtu jāatbild trešajām personām lietā jeb konkrētajām amatpersonām, no kurām arī būtu jāpiedzen šī kaitējuma kompensācija.

Savukārt prasītāja Bites pārstāve prasību tiesas sēdē uzturēja pilnā apmērā, uzsverot, ka traģiskais negadījums ir nodarījis Bitem fizisku un morālu kaitējumu, kā arī atstājis neizdzēšamu negatīvu iespaidu uz visu dzīvi. Tā rezultātā Bitem radies fizisko spēju ierobežojums, apgrūtinātas iespējas zināšanu apguvē, kā arī gūta morālā trauma.

VUGD šajā lietā pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 2.jūlija spriedumu, ar kuru no dienesta par labu Bitem tika piedzīta 30 335 latu kompensācija. Kopumā gan Bite no valsts IeM un VUGD personā bija lūdzis piedzīt vairāk nekā 180 000 latu - 40 000 latu par nodarīto sakropļojumu un izķēmojumu, tikpat par nodarīto kaitējumu veselībai, 100 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju, zaudējumus, kas saistīti ar nodarīto miesas bojājumu ārstēšanu 335 latu apmērā, kā arī izdevumus par juridisko palīdzību 5% apmērā no prasības apmierinātās summas.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 2.jūlijā Bites prasību apmierināja daļēji un piedzina no valsts VUGD personā par labu Bitem 335 latus zaudējumu atlīdzībai, atlīdzību par nodarīto kaitējumu veselībai 10 000 latu apmērā, kā arī morālā kaitējuma kompensāciju 20 000 latu apmērā, kas kopā veido 30 335 latus. Tomēr šo spriedumu VUGD pārsūdzēja.

Kā ziņots, prasībā Bite bija norādījis, ka iepriekš viņš atzīts par cietušo tā dēvētajā Talsu traģēdijas krimināllietā, kas patlaban jau izskatīta visās tiesu instancēs. Kriminālprocesā pieteiktā civilprasība atstāta bez izskatīšanas, līdz ar to tiesā iesniegta atsevišķa prasība par kompensācijas piedziņu no valsts.

Par 1997.gada 28.jūnijā notikušās Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu tiesā iesniegtas vairāk nekā desmit prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!