Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija par vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu saglabāt latu kā Latvijas valūtu un atlikt eiro ieviešanu balsos pēc nedēļas, portālam "Delfi" pastāstīja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (SC).

Komisijas deputāti trešdien uzklausīja gan kolektīvā iesnieguma autorus, gan Latvijas Bankas un Finanšu ministrijas ekspertus, un nolēma, ka lēmumprojekts par šīs iniciatīvas tālāko virzību taps līdz nākamajai nedēļai. Tad deputāti balsos par šīs iniciatīvas tālāko virzību uz Saeimas sēdi vai arī noraidīšanu.

Orlovs gan precīzi neprognozēja, kāds varētu būt balsojums, tomēr, visticamāk, iniciatīva tiks noraidīta. Komisijas darba kārtībā esošais priekšlikums paredz lata kā Latvijas valūtas saglabāšanu un eiro ieviešanas atlikšanu, bet komisijas deputātu vairākums atbalsta eiro ieviešanu Latvijā.

"Šis varētu būt pirmais gadījums, kad kādu ieceri apturēsim [iesniegumu] komisijā. Eiro pretiniekiem vismaz būs zināms deputātu viedoklis," teica Orlovs.

Komisijas vadītājs atzina, ka palicis maz laika līdz valdības un Saeimas akceptētajam eiro ieviešanas termiņam, taču saņemtā iesnieguma izskatīšana notiekot atbilstoši Saeimas Kārtības rullī paredzētajai procedūrai.

Iepriekš lata saglabāšanas iniciatīvas iesniedzēju uzaicinātais ekonomists Vilnis Zakrevskis norādīja, ka nauda nav tikai maksāšanas līdzeklis.

"Nauda ir visas tautsaimniecības, no kuras mums maksā algu, pamats. [..] Šis jautājums ir jāapzinās ļoti būtiski. Tas nav nekāds sīkums vai eiro surogāta aizstāšana ar eiro oriģinālu. Tas ir nacionālās nākotnes jautājums," viņš pauda.

Jau ziņots, ka trešdien Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

ECB un EK pēc Latvijas valdības pieprasījuma sagatavoja ziņojumus par valsts gatavību pievienoties eirozonai un abos ziņojumos Latvijas dalība novērtēta atzinīgi.

Pirms tam biedrība - "Par latu, pret eiro" - uzsākusi parakstu vākšanu, lai sarīkotu tautas nobalsošanu lata saglabāšanai. Pirmajā posmā biedrībai nepieciešams savākt 30 000 notariāli apstiprinātu parakstu, pēc tam centralizētu parakstu vākšanu organizēs Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!