Foto: DELFI
Šogad pirmajos sešos mēnešos par ārvalstīs notikušiem ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg) ar Latvijā reģistrētām automašīnām izmaksāts 2,91 miljons latu, kas ir par 4,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

Salīdzinot ar 2009.gadu, atlīdzību īpatsvars par ārvalstīs notikušiem CSNg pieaudzis gandrīz divas reizes.

LTAB dati liecina, ka par ārvalstīs izraisītajiem negadījumiem pieņemti vairāk nekā 1500 lēmumi, kas ir par 13,3% vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusgadā. Lēmumu skaita palielinājums, kā arī apdrošināšanas atlīdzību izmaksu kāpums ir saistīts ar to, ka vērojama aizvien lielāka Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu kustība uz ārvalstīm, paskaidroja birojā.

"Šā gada pirmajā pusgadā atlīdzības par ārvalstīs reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem veido lielu daļu - 26,1% no kopējās atlīdzību lēmumu summas. Salīdzinājumam - 2009.gadā šo atlīdzību īpatsvars veidoja tikai 15%, 2010.gadā - 20%, 2011.gadā - 24,2%. To var izskaidrot ar negadījumu apmēriem, jo nereti tieši ārzemēs tiek izraisīti smagi ceļu satiksmes negadījumi ar nopietnām sekām. Turklāt jau kopš 2009.gada ir vērojama ārvalstīs notikušo CSNg skaita pieauguma tendence, kas ir saistīta ar starptautisku pārvadājumu skaita palielinājumu, kā arī iedzīvotāju vēlmi doties ceļojumā ar automašīnām," norādīja LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēc LTAB informācijas statistikas datiem redzams, ka vēl arvien saglabājas tendence, ka vidējais atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem CSNg ir vairākas reizes lielāks nekā Latvijā reģistrētajiem. 2012.gada pirmajā pusgadā izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem CSNg ir 3,6 reizes lielāks nekā vidējais atlīdzības izmaksas lielums, kas tiek izmaksāts par Latvijā notikušajiem CSNg. Salīdzinājumam - ja vidējās atlīdzības lielums par Latvijā notikušiem negadījumiem šā gada pirmajā pusgadā ir 592 lati, tad par ārzemēs izraisītiem - jau 2106 lati.

Šā gada pirmajā pusgadā vislielākais apdrošināšanas gadījumu skaits reģistrēts Vācijā (178), Krievijā (128), Lietuvā (121), Polijā (120) un Igaunijā (70).

Pērn pirmajā pusgadā par ārvalstīs notikušiem satiksmes negadījumiem ar Latvijas auto apdrošināšanas atlīdzībās izmaksāti 2,78 miljoni latu.

LTAB  nodrošina ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību, veicina OCTA sistēmas stabilitāti un attīstību, kā arī atbilstoši likumam nodrošina izmaksas no OCTA garantijas fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!