Foto: LETA

Ventspils augstskolas (VeA) rektore Gita Rēvalde neatbilst saviem amata pienākumiem, nesaprot savu atbildību un vietu – ar tādiem pārmetumiem pērnā gada nogalē pret Rēvaldi vērsās smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais pilsētas mērs Aivars Lembergs. Rēvalde gan aizvien pilda savus amata pienākumus, bet Lembergs trešdien atkārtoti mudinājis augstskolas vadību domāt par jauna rektora meklējumiem.

Nesaskaņas atklājās pērnā gada decembrī, kad domes Ekonomikas un budžeta komisijas sēdes laikā no pienākumiem atstādinātais Lembergs norādīja, ka, ja VeA neatradīs jaunu augstskolas vadītāju, tad var aizmirst par pašvaldības sniegtajām dotācijām. Pašreiz, lai nodrošinātu pasniedzēju piesaisti reģionālajai augstskolai, dome mācībspēkiem ar doktora grādu ik mēnesi piemaksāja aptuveni 550 eiro, bet augstskolas vadības pārstāvjiem piemaksas sasniedz pat līdz tūkstoš eiro.

"Kamēr jūs neievēlēsiet citu rektoru, aizmirstiet, viņai jāiet prom! Viņa netiek ar saviem pienākumiem galā. Jums tur ir senāts laikam, ja? Vot, senātā… nekāda nauda nebūs. Viņa netiek galā, viņa neuzskata svarīgas lietas par svarīgām, viņa neprot vadīt (..), tā ir, cilvēki nesaprot savu atbildību un vietu," pērnā gada nogalē sacīja Lembergs.

VeA arī izpelnījusies Lemberga kritiku par to, ka augstskola nav nodefinējusi sasniedzamos rādītājus administratīvajam personālam, līdz ar to neesot iespējams noteikt darbinieku darba rezultātus.

23. marta augstskolas senāta, galvenā VeA lēmējinstitūcija, sēdē negaidīti un rektorei esot atvaļinājumā Igaunijā, senatorus pieteicies uzrunāt Lembergs un viņa ilggadējā "labā roka", Ventspils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošas senatoru vēstules, Rēvalde un vēl vairāki senatori piedāvājuši ar domes pārstāvjiem tikties, kad rektore būtu atgriezusies no atvaļinājuma, taču pieņemts lēmums Lembergu tomēr uzņemt jau trešdien.

"Skaidrs, ka Vītoliņam nav juridisku tiesību diktēt senāta pasākumu norisi, bet domāju, ka Lembergs būs, maigi izsakoties, ļoti neapmierināts, ka viņam tik aizņemtam cilvēkam paziņos, ka senāts tomēr nenotiks izsludinātajā datumā. Tas jebkuram šķistu ne visai normāli. (..) Man jau šķiet, ja mēs šo pasākumu atliksim, būs tikai sliktāk," iekšējā sarakstē norādījis viens no senatoriem.

Draudus nomaina ar diplomātiju

"Mēs nekādā veidā netaisāmies jaukties jūsu kompetencē, vienkārši izsakām savas rūpes un bažas," jau citā tonī 23. martā senatorus uzrunāja Lembergs, liecina sēdes audio ieraksts.

Savukārt viņa vietnieks Vītoliņš, uzņemoties kritiķa lomu, norādījis, ka pašvaldība ar lielāko prieku sadarboties ar augstskolu, taču pašreizējā rektora vadībā to esot sarežģīti izdarīt.

"Tas ir vienkārši, Lembergs grib nomainīt rektoru. Tas sākās kaut kad pagājušā gada nogalē, regulāri tika pārmests augstskolai par kaut kādu nosacījumu nepildīšanu, tika runāts par kaut kādiem neskaidriem spēles noteikumiem, par rezultātu nesasniegšanu. Vītoliņš prezentēja savu skatu, kāpēc rektore neder, viņš nekautrējās pateikt, ka viņa neder. Vairākkārt tika uzsvērti akcentēts, ka jūs, senāts, jau izlemjat, bet, nu, saprotiet, rektore neder. Acīmredzami bija noticis darbs ar senatoriem, kuriem uz galda bija lēmumprojekts par Satversmes sapulces sasaukšanu, lai lemtu par nomaiņu," sarunā ar "Delfi" sacīja Ventspils domes ilggadējs opozicionārs, kurš arī atradās senāta sēdē, Aivis Landmanis ("Reģionu alianse").

"Bija runa par to, kā tikt vaļā no rektores, pastāv tikai varianti – viens ir iesniegt šo jautājumu Ministru kabinetā un atbrīvot Rēvaldi ar valdības lēmumu, tur gan vajadzīgi juridiski ļoti precīzi pārkāpumu traktāti, kuri, par laimi, nav. Otrs variants, ko viņi pieļauj, ir Satversmes sapulces sasaukšana. Šo augstskolas Satversmes sapulci pēc būtības šobrīd rosina un sasauc pašvaldība, kas jebkurā augstskolā būtu absurds. Tā sapulce praktiski ir impīčmenta procedūra," skaidro deputāts.

Ar vēsu prātu

Rēvalde sarunā ar "Delfi" gan norāda, ka Satversmes sapulci gaida ar vēsu prātu. "Viņi likuši manīt, ka ar augstskolu ir ārkārtīgi grūti sadarboties manas personības dēļ. Redzēs, kas notiks līdz 27. aprīlim, kad paredzēta Satversmes sapulce. Jāprezentē sava darbība," skaidroja rektore.

"Par ko tās domstarpības… Man nav ne jausmas, tā ir liela mīkla arī man. Decembrī viņš izteicās, ka man jāaiziet. Tas bija pārsteigums daudziem. Bet ziniet, tas scenārijs, kad atnāk un pasaka, ka metiet nost rektori… nav jau vairs deviņdesmitais gads," stāsta Rēvalde.

"Runājot par sasaukto senāta sēdi, varbūt mērķis bija mani iebaidīt. Sēdi vispār sasauca, kad biju Minhenē un vēlējos apskatīt satelītu "Venta-1". Tur mūs nevēlējās pieņemt, pieņēma tikai, kad teicu, ka prasīšu personīgi viņu rektorei. Neilgi pēc tam nāca paziņojums, ka Lembergs nākšot uz senātu," sacīja Rēvalde, piebilstot, ka kopumā augstskolai piekļuves dēļ esot grūtības ar satelīta projekta uzraudzību.

Ziņots, ka 2011. gada 31. augustā Irbenē tika prezentēts Latvijas pirmais satelīts "Venta-1". Projekta īstenotāji ir Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, VeA un Brēmenes Tehniskā universitāte. Satelīta palaišana orbītā ieilgusi, šobrīd tas tiek plānots 2016. gada otrajā ceturksnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!