Foto: LETA
Sestdien notika pirmā "Nepārstāvēto parlamenta" sēde, kurā par tā priekšsēdētāju ievēlēts uzņēmējs Valērijs Komarovs, informēja "Nepilsoņu kongresa" vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja, juriste Elizabete Krivcova.

Krivcova paziņoja, ka par sabiedriskās kustības "Nepilsoņu kongress" augstāko institūciju - "Nepārstāvēto parlamentu" tiešās un vispārējās vēlēšanās ir nobalsojuši 15 134 Latvijas iedzīvotāji. Pēc ievēlēto deputātu mandātu apstiprināšanas tika ievēlēts Nepārstāvēto parlamenta priekšsēdētājs, par ko kļuva uzņēmējs Komarovs. Par priekšsēdētāja vietniekiem tika ievēlēti - Aleksandrs Gapoņenko un Mihails Hesins.

"Nepārstāvēto parlaments" apliecināja dibināšanas sapulcē izvirzītos mērķus - atbrīvot Latvijas sabiedrību no smagās pagātnes nastas - nepilsoņu institūta, un izveidot vienotu Latvijas politisko nāciju.

Pasākumā pieņēma aicinājumu Latvijas Valsts prezidentam, Saeimai, Ministru kabinetam un pašvaldībām, kurā paziņoja, ka deleģēs savus pārstāvjus konstruktīvas sadarbības sākšanai ar valsts un pašvaldību institūcijām.

"Nepārstāvēto parlaments" pirmajā lasījumā ir pieņēmis deklarāciju, kurā atzina Latvijas neatkarību un suverenitāti, apliecināja uzticību Latvijas Satversmē nostiprinātiem demokrātijas un vienlīdzības principiem, kā arī apstiprināja "Nepārstāvēto parlament"a mandātu pārstāvēt nepilsoņu intereses.

"Uz šo brīdi "Nepārstāvēto parlaments" ir vienīga institūcija, kas var pārstāvēt nepilsoņu intereses. Nepilsoņi nevar izteikt savu gribu ar parastiem mehānismiem, jo viņiem nav tiesību balsot pat pašvaldību vēlēšanās. Socioloģiskie pētījumi arī neaptver tik plašu nepilsoņu loku. Naturalizācijas pārvaldei vajadzētu piecus gadus, lai savāktu šādu nepilsoņu skaitu. Tāpēc Nepilsoņu kongress ir dabiskais un nepieciešamais valsts varas partneris masu bezpilsonības problēmas risināšanā un saliedētas sabiedrības veidošanā," pauda Komarovs.

Nākamā "Nepārstāvēto parlamenta" sesija tiks sasaukta septembrī.
Kopumā "Nepārstāvēto parlamentā" ievēlēti 30 cilvēki, no kuriem 21 cilvēks ir nepilsonis. Starp "Nepārstāvēto parlamentā" ievēlētājiem cilvēkiem ir partijas "Par dzimto valodu!" līderi Vladimirs Lindermans un Jevgēnijs Osipovs, kā arī Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens, "Nepilsoņu kongresa" pagaidu valdes loceklis Aleksandrs Gapoņenko un kādreizējais krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists Jurijs Petropavlovskis.

Tāpat "Nepārstāvēto parlamentā" ievēlēti Jevgēnijs Andrejevs, Mihails Averins, Vladimirs Barirovs, Jeļena Bačinska, Alla Berezovska, Nikolajs Buivids, Eduards Gončarovs, Oļegs Gocuļaks, Viktors Guščins, Mihails Hesins, Jevgēnijs Drobots, Nikolajs Karabadžaks, Valērijs Komarovs, Dmitrijs Komarovs, Ainars Komarovskis, Sergejs Malahovskis, Konstantins Matvejevs, Oļegs Puhļaks, Viktorija Rubika, Jeļena Sljusareva, Vladimirs Sokolovs, Vera Solovjova, Vladimirs Šilins, Sergejs Tjuļenevs, Sergejs Titovs.

Starp ievēlētājiem cilvēkiem ir arī politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) biedri, kā arī kādreizējie vai esošie partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) biedri, aģentūrai LETA norādīja Krivcova. Viņa gan uzsver, ka kandidāti netika vērtēti pēc partijas piederības un tas nevarētu būt šķērslis sadarbībai ar valsts, pašvaldību institūcijām vai politiskajām partijām.

"Nepārstāvēto parlamenta" vēlēšanas sākās ar interneta balsošanu 25.maijā, bet 1.jūnijā vienlaicīgi ar pašvaldību vēlēšanām tika atvērti "Nepilsoņu kongresa" iecirkņi. "Nepilsoņu kongresa" organizētās vēlēšanas noslēdzās 11.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!