Foto: LETA

Izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB pieņēmis lēmumu par piecu politisko spēku saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodu kopsummā 2870 eiro apmērā, trešdien žurnālistiem norādīja biroja vadība.

Pēc KNAB apkopotajiem datiem pieci politiskie spēki nebija ievērojuši ieņēmumu un izdevumu deklarācijas aizpildīšanas kārtīšanu, bija norādījuši tajās nepatiesas ziņas, tādējādi nenorādot finanšu līdzekļus 36 761 eiro apmērā.

Latvijas Reģionu apvienība bija norādījusi nepatiesas ziņas deklarācijā, proti, iztrūka informācija par pasta izdevumiem 250 eiro vērtībā, kā arī tā nebija sniegusi informāciju par priekšvēlēšanu aģitāciju. Par to KNAB politisko spēku sodījis ar 50 eiro.

Arī politiskā partija "Alternative" savā deklarācija bija norādījusi nepatiesas ziņas, neuzskaitot izdevumus par prezentācijas materiāliem 28 000 eiro vērtībā un dāvinājumus tādā pašā vērtībā. Tāpat šis politiskais spēks nebija ievērojis saņemto ziedojumu publicēšanas kārtību un pārsniedzis ziedojuma apmēru par 27 600 eiro. Birojs par to politiskajam spēkam uzlicis 2700 eiro sodu. Kā norādīja KNAB pārstāve Inga Jaunskunga, "Alternative" bija iegādājies pulksteņus ar savas partijas simboliku un izmantojusi to aģitācijā. Partija bija pieņēmusi ziedojumu no fiziskas personas, kas pārsniedz noteikto ierobežojumu attiecībā uz ziedošanu vienai politiskajai partijai gada laikā par 27 600 eiro.

Par ārkāpumiem politiskais spēks "Alternative" saņēma lielāko partijām noteikto administratīvo sods šajās vēlēšanās, norādīja Jaunskunga.

Latvijas Atdzimšanas partija pie izdevumiem nebija norādījusi izdevumus par reklāmu radio 128 eiro apmērā. Par to politiskais spēks sodīts ar 10 eiro sodu.

Savukārt Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija ieņēmumos un izdevumos nebija norādījusi izdevumus par reklāmas izvietošanu presē 37 eiro apmērā. KNAB par to piemērojis sodu 10 eiro apmērā.

Zaļo un zemnieku savienība nebija norādījusi pasta izdevumus 7531 eiro apmērā, reklāmas internetā izdevumus 89 eiro apmērā un bukletu izgatavošanu 726 eiro apmērā. Tāpat politisko partiju apvienība nebija ievērojusi deklarācijas aizpildīšanas kārtību un norādījusi izdevumus, kas neattiecas uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām 13 612,50 eiro apmērā. Vēl politiskais spēks bija neprecīzi norādījis izdevumus par reklāmu radio un internetā, kā arī nebija ievērojis priekšvēlēšanu aģitācijas paziņojumu iesniegšanas kārtību. KNAB Zaļo un zemnieku savienībai uzlicis naudas sodu 100 eiro apmērā.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks skaidro, ka pagājušais gads birojam bijis izaicinājumu gads, jo notika gan Eiropas Parlamenta, gan Saeimas vēlēšanas. Eiropas Parlamenta vēlēšanās iezīmējušās divas lietas: neviena no partijām nebija pārsniegusi priekšvēlēšanu aģitācijai likumā paredzēto summu, bet visbiežāk sastopamais pārkāpums bijis visu izdevumu nenorādīšana, kā arī deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības pārkāpšana.

Kopumā KNAB vadītājs atzīst, ka rupju pārkāpumu Eiropas Parlamenta vēlēšanās nav bijis. savukārt salīdzinājumā ar 2013.gada pašvaldību vēlēšanām vidējais ziedojumu apmērs ir audzis, jo salīdzinoši klusajā priekšvēlēšanu aģitācijas laikā saziedoti ievērojami līdzekļi.

Pērn 120 dienu ilgajā priekšvēlēšanu aģitācijas periodā publicēta un pārbaudīta informācija par politisko spēku 857 saņemtajiem dāvinājumiem par kopējo summu 1 397 910 eiro. Salīdzinoši 2013.gada pašvaldību vēlēšanās tika publicēta un paŗbaudīta informācija par 3277 ziedojumiem par kopējo summu 2 241 042 eiro. Tādējādi KNAB secinājis, ka ziedojuma apmērs no viena ziedotāja ir pieaudzis.

Jaunskunga norāda, ka kopumā dalībai Eiropas Parlamenta vēlēšanās deputātu kandidātu sarakstus bija iesniegušas 14 politiskās partijas un to apvienības. No visiem 14 politiskajiem spēkiem, kas piedalījās šajās vēlēšanās, divas partijas likumā noteiktajā termiņā neiesniedza savas deklarācijas.

Par vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju savlaicīgu neiesniegšanu KNAB pie administratīvās atbildības saucis divas partijas. Partija "Suverenitāte" tika sodīta ar 40 eiro sodu, bet partijai "Par prezidentālu republiku" tika izteikts mutvārdu aizrādījums.

"Suverenitāte" uzlikto sodu nav samaksājusi. Līdz ar to lēmums nosūtīts piedziņai zvērinātam tiesu izpildītājam.

KNAB apkopotā informācija liecina, ka neviena no partijām, to apvienībām vai ar tām nesaistīta persona nav veiksui aģitāciju par summu, kas pārsniedz noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru. Līdz ar to birojam nav bijis nepieciešams apturēt kāda aģitātora maksas priekšvēlēšanu aģitāciju.

2014.gadā KNAB saņēmis 51 iesniegumu par iespējamiem pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijas un partiju finansiālās darbības ievērošanā, kā arī par skaidrojumu sniegšanu. Par tajos minētajiem faktiem birojs veicis kopumā 33 dažāda veida pārbaudes. Rezultātā 14 gadījumos birojs noteica priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumus, kas ieskaitāmi vēlēšanu kampaņas izdevumos un norādāmi deklarācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!