Foto: DELFI

Pārupes ielā, Tukumā, par pašvaldības naudu izbūvēta pēc partijas "Vienotība" ziedotāja lūguma, paslepus, izvēloties "savu" piegādātāju un neinformējot būvvaldi, svētdien vēstī Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Par vainīgo patlaban uzskatīta par darbiem atbildīgā amatpersona, bet politiķi savu iespējamo interešu konfliktu neatzīst. Tā vietā viņi uzteic sevi par vietējo uzņēmēju atbalstīšanu un pilsētas infrastruktūras attīstīšanu.

Pārupes ielā izbruģēts gājēju ceļš un laternas. Tāpat Pārupes iela krustojas ar Zaļo ielu, kura arī pērn izbūvēta par pašvaldības līdzekļiem. Ceļi papildina viens otru un aizved pie uzņēmuma "Telms" durvīm.

"Tā bija uzņēmēja iniciatīva," skaidro Tukuma novada domes izpilddirektors Māris Rudaus – Rudovskis ("Vienotība"). Viņš norāda, ka pirms vairākiem gadiem, izbūvējot maģistrālo ielu, tika aizliegts pagrieziens uz šo uzņēmumu. Tas esot radījis papildu attālumu piekļūšanai gan "Sadales tīkliem", gan vairākiem uzņēmējiem, bet "Telms" cietis visvairāk.

Raidījums skaidro, ka lēmums par ielas izbūvi kļūst neviennozīmīgs brīdī, kad izgaismojas Pārupes ielas apkārtnē esošo pļavu īpašnieki, kā arī atklājas uzņēmuma "Telms" vadības sasaiste ar konkrētu politisko spēku.

Daļa no pļavām pieder pašvaldības izpilddirektora Rudaus – Rudovska ("Vienotība") firmai. Apmēram 10 hektāru platībā esošā zeme pieder "Vienotības" ģenerālsekretāra Arta Kampara sievai. Savukārt vēl vienas pļavas īpašnieks ir Elektroapgādes sistēmu un ēku būvniecības uzņēmums "Telms". Tā vadība pirms un pēc pašvaldību vēlēšanām bijusi aktīva "Vienotības" ziedotāja. Ziedojumu kopējais apjoms bijis vairāki desmiti tūkstoši eiro.

Raidījums arī atklāj, ka pašvaldību vēlēšanās uzņēmuma "Telms" īpašnieks Raivis Nikolājevs startējis no viena saraksta ar domes izpilddirektoru Rudaus – Rudovski. Pašvaldības izpilddirektors nenoliedz, ka Nikolājevs bijis viņa klasesbiedrs, bet noliedz šī fakta saistību ar izbūvēto ielu.

Rudaus – Rudovskis raidījumam uzsver, ka vietējais latviešu uzņēmējs ielas būvniecībā palīdzējis ar savu līdzfinansējumu, bet raidījums skaidro, ka uzņēmēja līdzfinansējums par Pārupes ielas būvniecību tomēr neesot saņemts. Vairāk nekā 93 tūkstošus eiro nācies segt no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Uzņēmējs savā rīcībā ieguvis ne tikai ceļu, bet arī domes pasūtījumu. Tam vajadzēja uzstādīt Pārupes ielas malā esošās laternas.

"Telms" regulāri saņēmis pasūtījumus no Tukuma novada domes. Piemēram, pārbūvējis aktu zāli un izveidojis futbola laukumu. Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") nespēja atbildēt, kādi vēl uzņēmumi tika aptaujāti, bet uzsvēra, ka tas esot darīts. Par notikušo paskaidrojums bijis jāraksta pašvaldības Komunālās nodaļas vadītājam. Atklājies, ka darbi notikuši bez būvprojekta un būvvaldes ziņas. "Laiks Latvijā, lai mēs kaut ko kvalitatīvi varētu uzbūvēt, ir šie vasaras mēneši. Papīrus mēs varam līdz ziemai sakārtot kaut desmit kārtās. Ar papīru vai projektu neviena iela vēl nav uzbūvēta," savus uzskatus raidījumam paudis Tukuma novada domes Komunālās nodaļas vadītājs Ģirts Ruģelis.

Paskaidrojumā Ruģelis rakstījis, ka, neizstrādājot būvprojektu, esot centies ietaupīt pašvaldības naudu. Novada mērs izceļ tieši šo pārkāpumu. Savukārt iespējamo interešu konfliktu izpilddirektora un "Telms" īpašnieka starpā nekomentē. Par to gan esot interesējies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Uzņēmējs Nikolājevs uz raidījuma rakstiski uzdotajiem jautājumiem nav atbildējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!