Foto: AFP/Scanpix

Saeima ceturtdien, 15.maijā, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas Latvijā ievieš kriminālu sodāmību par genocīda un noziegumu pret cilvēci publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

Pēc asām deputātu diskusijām parlamenta deputāti pieņēma likumprojektu,56 deputātiem balsojot "par", 22 balsojot "pret" un vienam parlamentārietim atturoties.

Cilvēkus, kas publiski nolieguši, attaisnojuši, slavinājuši vai rupji noniecinājuši genocīdu, PSRS vai nacistiskās Vācijas agresiju pret Latviju, par šādu rīcību varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

"Saskaņas centra" deputāts Valērijs Agešins pauda viedokli, ka šis likums paredz cietumsodu par viedokļa izteikšanu. Viņš uzsvēra, ka tiesības uz vārda brīvību nostiprinātas Satversmē, starptautiskās konvencijās un dokumentos. Jaunās normas nebūs piemērojamas praksē vai arī to piemērošana novedīs pie Latvijai negatīviem spriedumiem Eiropas Cilvēktiesību tiesā, no Saeimas tribīnes teica deputāts.

"Vienotības" deputāts Andrejs Judins savukārt uzsvēra, ka vārda brīvība nav absolūta un ir gadījumi, kad vārda brīvība var tikt ierobežota. Ja cilvēks noliedz un slavina genocīdu un pārkāpumus pret cilvēci, tad vārda brīvība ir ierobežojama, viņš teica.

Judins norādīja, ka arī parlamenta pārstāvjus deputātu imunitāte nepasargās, turklāt Drošības policija au tagad uzskata, ka par šādiem pārkāpumiem var saukt pie atbildības. Pēc šāda paziņojuma no parlamenta sēžu zāles izskanēja saucieni: "Vai tie ir draudi?"

Jaunā likumā iekļautā norma paredz kriminālsodu "par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!