Foto: Publicitātes foto

Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģija pirmdien nolēma piedzīt no Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) 7500 eiro par labu pacientei, kā kompensāciju par to, ka operācijas laikā viņas ķermenī bija atstāts ķirurģisks instruments, informēja tiesas pārstāve Ieva Jankovska.

Tāpat tiesa nolēmusi piedzīt no RAKUS par labu pacientei tiesas izdevumus 118,97 apmērā eiro un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 172,17 eiro apmērā. RAKUS jāsamaksā arī valsts ienākumos ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumus 17,42 eiro apmērā.

Sprieduma labprātīgai izpildei noteikts termiņš desmit dienas no tā spēkā stāšanās dienas. Spriedumu var pārsūdzēt kasācijas kārtībā 30 dienu laikā no pilna sprieduma sastādīšanas dienas - 2015. gada 14. septembra.

Augstākā tiesa (AT) šā gada janvāra beigās Rīgas apgabaltiesai nodeva jaunai izskatīšanai lietu, kurā no "Linezera" par labu kādai sievietei par ķermenī atstātu ķirurģisko instrumentu tika nolemts piedzīt piecus tūkstošus latu (7114 eiro).

AT, izskatot prasītājas kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, nosprieda to atcelt.

"AT atzinusi, ka apelācijas instances tiesa nav izdarījusi lietā iesniegto pierādījumu un faktisko apstākļu saturam atbilstošus secinājumus par cēlonisko sakaru starp prasītājai nodarīto kaitējumu un atbildētājas darbinieku prettiesisko rīcību, kas varēja novest pie lietas nepareizas izspriešanas", iepriekš pastāstīja AT pārstāve Baiba Kataja.

Tāpat AT informēja, ka prasītājai operācija slimnīcā "Linezers" veikta 2004. gadā un pēc tās viņa ilgstoši sajuta sāpes operācijas veikšanas apvidū. Viņa konsultējās ar vairākiem speciālistiem, tomēr neviens neveica atbilstošus izmeklējumus, lai noteiktu sāpju īsto iemeslu.

2008. gada augustā Ogres rajona slimnīcā prasītājai veikti rentgena izmeklējumi un vēdera dobumā atrasts liels svešķermenis. Pēc prasītājas uzskata, ārstējošo speciālistu rīcība, pēc operācijas atstājot vēdera dobumā ķirurģisku instrumentu, radīja viņai psiholoģiskus pārdzīvojumus un bailes par savu veselību un pat dzīvību.

Prasītāja atradās nepārtrauktā diskomfortā, turklāt četru gadus ilgstošās sāpes radīja neziņu par veselības stāvokli.

Ar Veselības inspekcijas lēmumu atzīta slimnīcas "Linezers" ārstu atbildība, bet, tā kā lietā bija iestājies noilgums, kā vienīgo savu interešu aizstāvības veidu inspekcija norādījusi kaitējuma atlīdzības pieprasīšanu civiltiesiskā ceļā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piedzina no Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas par labu prasītājai morālā kaitējuma atlīdzinājumu 23 000 latu (32 726 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!