Foto: Shutterstock
Veselības ministrija (VM) vairākiem ģimenes ārstiem par darbnespējas lapu viltošanu piemērojusi naudas sodus un liegusi iespēju sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus, pirmdien vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" 19.janvārī ziņoja par veiktu eksperimentu, kurā vairākas ģimenes ārstes piekritušas pacientam izrakstīt slimības lapu, ko pacients lūdzis, lai darba devējs viņu nevarētu atlaist, nevis tādēļ, ka pacients patiešām būtu slims.

VM un Veselības inspekcija ir izvērtējusi šo gadījumu un nolēmusi sodīt ārstes, "Panorāmai" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Raidījums vēstīja, ka izrakstīt nepamatoto slimības lapu piekritušas četras no piecām ārstēm un visas atzinušas savu vainu.

Viņām uzlikts maksimālais naudas sods un liegta iespēja sniegt pakalpojumus par valsts naudu, skaidroja Belēvičs. Tieši šobrīd Nacionālais veselības dienests strādā pie līgumu pārslēgšanas ar valsts apmaksātās veselības aprūpes sniedzējiem. Līgumi ar minētajiem mediķiem vienkārši netiks pagarināti, skaidroja ministrs.

Raidījums arī vēstīja, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija lūgusi izmeklēt notikušo Valsts policijai un atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem lems par sertifikācijas apturēšanu ārstēm.

Savukārt VM plāno pārbaudīt arī citu ģimenes ārstu darbu, lai pārliecinātos, vai netiek izrakstītas nepamatotas slimības lapas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!