Par vides piesārņojuma prasību neievērošanu apturētas metāla rūpniecības uzņēmuma SIA "Sperre Baltic" iekārtas Rīgā, Biķernieku ielā 18, informēja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektora padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Inese Meiere.
Uzņēmums vairakkārt ir ignorējis VVD izvirzītās uzņēmuma darbību ierobežojošās prasības, tāpēc ir pieņemts lēmums par uzņēmuma darbības apturēšanu.

Saskaņā ar likumu "Par piesārņojumu" lēmums par iekārtas darbības apturēšanu stājas spēkā un ir izpildāms nekavējoties pēc tā saņemšanas, turklāt lēmuma apstrīdēšana neaptur tā izpildi.

VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes izsniegtās B kategorijas atļaujas piesārņojošai darbībai derīguma termiņš beidzās šī gada 1.februāri. Izskatot uzņēmuma iesniegumu par jaunas atļaujas saņemšanu, VVD konstatēja vairākas nepilnības, kas bija šķērslis jaunas atļaujas saņemšanai.

Attiecīgās kategorijas vides atļauja uzņēmumam uzskatāma par ļoti būtisku, jo tajā tiek izvirzītas vides aizsardzības prasības, ražošanas laiks, piesārņojošo vielu emisijas limiti, veicamie pasākumi smaku, trokšņu samazināšanai, kuras izpildot, ir pieļaujama iekārtu darbība, nenodarot kaitējumu videi un iedzīvotājiem.

Uzņēmums vairakkārt ignorējis VVD izvirzītās uzņēmuma darbību ierobežojošās prasības, tāpēc ir pieņemts lēmums par uzņēmuma darbības apturēšanu. Kā stāstīja VVD Juridiskā departamenta direktore Laura Rozenberga, uzņēmumam jāveic sabiedriskā apspriešana, jāpalielina skursteņa un žoga augstums, kā arī jānovērš trokšņi, kas traucē apkārtējo dzīvojamo māju iedzīvotājiem.

"Ja viņi izpildīs šī prasības, tad pēc 60 dienām uzņēmums varētu saņemt atļauju un atsākt darbību," stāstīja Rozenberga.

"Sperre Baltic" pārvaldījumā atrodas iekārtas, kurās notiek čuguna kausēšana un čuguna izstrādājumu liešana. Uzņēmums gadā izkausē 5000 tonnas čuguna. No izkausētā materiāla izlej 3000 tonnu čuguna izstrādājumus, pārējās 2000 tonnas materiāla nosūta atkārtotai pārstrādei. Uzņēmuma ražošanas platība aizņem 1600 kvadrātmetrus un atrodas dzīvojamo māju tiešā tuvumā.

VVD regulāri saņem Biķernieku, Burtnieku un Bajāru ielas māju iedzīvotāju sūdzības par uzņēmuma radīto troksni, asām smakām un gaisa piesārņojumu.

Iedzīvotāji sūdzējās par troksni darbdienās pēc plkst.15.30, kā arī brīvdienās, kas bija pretrunā ar iepriekš spēkā esošo atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!