Foto: LETA
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) akcionāru sapulcē valdes priekšsēdētāja amatā tika iecelts bijušais muitnieks Mārtiņš Tols, kurš darbu sāks šā gada 4.augustā, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā.

Viņu atklātajā konkursā par piemērotāko uzņēmuma vadītāja amatam no 23 pretendentiem atzina pretendentu atlases komisija.

"Izvērtējot visus pretendentus, kas bija pieteikušies šim konkursam, par piemērotāko tika atzīts Mārtiņš Tols. Viņa līdzšinējā darba pieredze valsts pārvaldē, kā arī starptautiskajos projektos sniegs pievienoto vērtību uzņēmuma sekmīgai turpmākai darbībai. No jaunā VNĪ vadītāja sagaidu ievērojamus uzlabojumus resursu plānošanā un pārvaldīšanā, kā arī efektīvāku un rezultatīvāku darbu, sekmīgāk pārvaldot valsts nekustamos īpašumus," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Tols ir ieguvis jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē, kā arī ir papildinājis zināšanas dažādos nodokļu un uzņēmējdarbības vadības kursos un semināros. Viņam ir ilggadēja darba pieredze vadošos amatos valsts pārvaldē un komercdarbību struktūrvienību un projektu vadībā. Tāpat Tols ir guvis pieredzi nekustamo īpašumu pārvaldībā Latvijā un ārvalstīs.

Tola nozīmīgā darba pieredze Valsts ieņēmumu dienesta Galvenajā muitas pārvaldē, kurā viņš vadījis dažāda līmeņa struktūrvienības. Tāpat viņš ir strādājis audita un konsultāciju kompānijā Deloitte Latvija, kā arī bijis muitas un vadības zinību eksperts Eiropas Savienības robežpalīdzības misijā Ukrainā un Moldovā.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Tols VID strādājis kopš 1995.gada, bet 2003.gada aprīlī viņš tika iecelts par Galvenās muitas pārvaldes direktoru pēc tam, kad tika atzīts par labāko konkursā uz šo amatu. Tolaik finanšu ministrs bija un Tola apstiprināšanu šajā amatā atbalstīja tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis (V). Darbu ieņēmumu dienestā Tols atstāja 2004.gada vasarā pēc paša vēlēšanās.

Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu 2004.gada maijā tā laika finanšu ministrs Oskars Spurdziņš uzdeva uz laiku atstādināt no Galvenās muitas pārvaldes priekšnieka amata Tolu. Šādu lēmumu Spurdziņš pieņēma, izvērtējot informāciju par Latvijas muitas sistēmas vājo gatavību darbam pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un apzinot daudzās problēmas muitas darba koordinācijā. Pret Tolu tika ierosināta disciplinārlieta par padoto ierēdņu darba nepietiekamu organizēšanu, un uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Tols no amata tika atstādināts. Tols viņam izvirzītos pārmetumus uzskatīja par nepamatotiem. Tad Tols lūdza viņu pārcelt darbā par muitas Plānošanas un kontroles daļas priekšnieku. Dažas dienas pēc tam, kad viņš sāka strādāt jaunajā amatā, VID pabeidza disciplinārlietas izmeklēšanu un uzlika disciplinārsodu - piezīmi par padoto ierēdņu un darbinieku darba nepietiekamu organizēšanu. Drīz pēc tam Tols pavisam atstāja darbu VID.

29.aprīlī VNĪ akcionāru sapulcē tika izteikta neuzticība valdes priekšsēdētājai Baibai Strautmanei, tādējādi atbrīvojot viņu no pienākumu pildīšanas. Neuzticība Strautmanei izteikta, pamatojoties uz Komerclikumā noteikto, ka valdes loceklim kā sabiedrības dalībnieku uzticības personai savi pienākumi ir jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam.

Iepriekš LTV raidījums "Panorāma" vēstīja, ka lēmums par Strautmanes atbrīvošanu pieņemts, izmeklējot Rīgas pils ugunsgrēka iemeslus. Tika atzīts, ka atbildība jāuzņemas arī valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājiem, taču Rīgas pils neesot vienīgais iemesls Strautmanes atbrīvošanai.

Strautmane VNĪ valdes priekšsēdētājas amatā tika iecelta 2012.gada rudenī. Toreiz VNĪ vadītāja tika izraudzīta atklātā konkursā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!