Foto: Latvijas Pasts

Otrdien Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) un Ingas Bites (RP) rosinātajā abortu jautājuma konferencē "Tiesību uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā" pie kopīgiem risinājumiem par abortu skaita samazināšanu valstī klātesošajiem nonākt neizdevās.

Tiesībsargs Juris Jansons savā uzrunā konferencē norādīja uz izpildvaras kļūdām un uzsvēra, ka lielā mērā tieši valsts spēkos ir novērst augsto abortu skaitu. "Ja ģimene, vecāku un bērna tiesības ne tikai deklaratīvi, bet patiesi kļūtu par valsts prioritāti, par vērtību, ko valsts aizsargā, nerastos diskusija par papildu pasākumiem dzīvības aizsardzībai - vecāki, būdami droši, ka nepieciešamības gadījumā saņems valsts aizsardzību un atbalstu, izvēlētos laist pasaulē bērnus," sacīja tiesībsargs.

Viņš atzinīgi novērtēja tā sauktās aborta jautājumu darba grupas sākto darbu pie abortu skaita samazināšanas un nedzimušās dzīvības aizsardzības, tomēr sacīja, ka darba grupas noteiktie līdzekļi šī mērķa sasniegšanai - vēlme šo jautājumu skatīt caur tiesību normu prizmu - nav atbilstošākie.

Līdzīgu viedokli izteica arī Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis. "Ar kaunu jāatzīst, ka tieši mēs - izpildvara - esam kļūdījušies," sacīja parlamentārais sekretārs. Viņš sacīja, ka valstij bija jāizveido tāda sociālo garantiju sistēma, kurā aborts netiktu izdarīts finansiālu apsvērumu dēļ, tomēr tas nav izdarīts.

Līdzīgus uzskatus pauda arī Saeimas deputāte Daina Kazāka (RP). Arī viņa aicināja nostiprināt valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem un radīt valstī tādu situāciju, lai aborts nebūtu nepieciešams un ģimenes vēlētos radīt un audzināt bērnus. Tāpat viņa uzsvēra veselības izglītības nepieciešamību skolās un vērsa uzmanību uz sieviešu tiesībām darba tirgū, aicināja nepieciešamības gadījumā nodrošināt bezmaksas kontracepciju un pauda citus ierosinājumus, kas samazinātu abortu skaitu valstī, neierobežojot sievietes tiesības.

Savukārt zvērināta advokāte Petra Janule nepiekrita Kazākas priekšlikumiem, veltīja deputātei asus vārdus un rosināja noteikt kriminālatbildību par dzīvotspējīga augļa nogalināšanu. "Pirms godājamās Dainas Kazākas uzstāšanās man likās, ka cilvēks ir spēris soli uz priekšu intelektuālās attīstības pakāpē, izrādās, diemžēl nē, mēs atkal speram soli atpakaļ," šādus vārdus viņa veltīja deputātei.

Bioētiķis Gunārs Brāzma iepazīstināja klātesošos ar cilvēka attīstību līdz piedzimšanai un teica, ka bērnam jau no ieņemšanas brīža ir potencialitāte, kas ir morāli nozīmīga. Tāpat viņš aicināja, pieņemot lēmumus, balstīties uz tēzi: "Ko negribi, lai tev dara, nedari arī otram."

Tikmēr Latvijas Vecmāšu asociācijas valdes locekle Rudīte Brūvere uzskata, ka problēmu var atrisināt, mainot sabiedrības attieksmi. Viņa aicināja jau laicīgi parādīt, ka ikvienai sievietei, kura nolemj iznēsāt bērniņu, sabiedrībā būs atbalsts - ne tikai finansiāls, bet emocionāls. Viņa aicināja slavēt un cienīt ikvienu sievieti, kura nolēmusi iznēsāt bērniņu, neatkarīgi no vecuma, ģimenes labklājības stāvokļa, no tā, vai sieviete nolēmusi bērniņu paturēt vai atstāt pēc dzimšanas, kā arī citiem faktoriem.

Diskusijā izskanēja visdažādākie viedokļi, tomēr pie kompromisa, kas apmierinātu visas iesaistītās puses, nonākt neizdevās.

Konferences noslēgumā bija paredzēta arī kopīga rezolūcijas projekta apspriešana un klātesošo jautājumu uzklausīšana, tomēr tam neatlika laika. Tā vietā Bite nolasīja rezolūciju un aicināja jautājumus uzdot "pie kafijas".

Šā gada pavasarī darbu sāka tā dēvētā aborta jautājumu darba grupa, kura ir nākusi klajā ar vairākiem ierosinājumiem aborta ierobežošanai un dzimstības palielināšanai valstī, tostarp ierosinājusi grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, nosakot, ka nedzimusi dzīvība ir jāaizsargā jau no ieņemšanas brīža.

Pēdējā darba grupas sēdē, kurā notika tās šķelšanās un virkne liberāli noskaņotu organizāciju to pameta, palikušie ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja izmaiņas likumā. Veselības ministrijas (VM) parlamentā sekretāre Liene Cipule un Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) izmaiņas neatbalstīja.

Darba grupā atbalstītie priekšlikumi tiks nodoti izskatīšanai 23.oktobra Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē.

"Pašlaik notiekošais Latvijā saistībā ar aborta jautājumiem - "aborta jautājumu" darba grupa un šodien Latvijas Saeimā plānotā konference par tiesībām uz dzīvību no ieņemšanas brīža - nav balstīts godīgā diskusijā un ir reliģisku kustību un organizāciju mēģinājums gūt atbalstu savām idejām," tā iepriekš nevalstisko organizāciju organizētajā diskusijā "Seksuālo un reproduktīvo tiesību nodrošinājums Latvijā" sacīja Eiropas Parlamentārā biroja iedzīvotājiem un attīstībai vadītājs Neils Data.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!