"Tā stulbi sanācis. Nejauši esmu nodarījis pāri saviem domubiedriem. Izrādās, viņi ir savējie, ar ko mums daudzās lietās sakrīt redzējums," pēc tikšanās ar kafejnīcas "Ļeņingrad" saimniekiem, par kuru bāra izkārtni viņš iepriekš pamatīgi saniknojās, atzinis Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA).

Kā vēsta laikraksts "Latvijas Avīze", deputāts paudis, ka pārpratuma pamatā esot kafejnīcas ārējais noformējums – kirilicā attēlotais uzraksts "Ļeņingrad" viņam radījis iespaidu, ka tā ir kāda "savdabīga Maskavas "mauzoleja filiāle" un padomju režīma slavināšana".

Pēc niknošanās sociālajos tīklos, Parādnieks un krodzinieki tikušies neitrālā teritorijā un pārrunājuši situāciju. "Latvijas Avīze" raksta, ka viņi "atraduši kopīgu valodu" - Parādnieks uzaicinājis uzņēmējus uz paša rīkotajiem pagalma svētkiem, bet viņi savukārt ielūguši politiķi uz norvēģu dziedātājas koncertu bārā "Ļeņingrad", ko deputāts arī apmeklējis.http://eu2.madsone.com/ad/100101469118051000142/7629aafa899a08da/mads.gifhttp://x.bidswitch.net/sync?ssp=mads&madsuserid=100221438677575000061

"Svarīgi, ka, satiekoties un apmeklējot viens otra radīto vidi, kas kaut arī atšķirīgas tomēr pēc būtības saderīgas, novērtējām viens otra paveikto un atzinām par labu esam. Herberta un Sergeja kafejnīca ir kičs un ironiska iesmiešana par komunistu vadoni un padomju gadiem, kas ir pilnīgi pieņemama un veselīga attieksme. It sevišķi iestādījumam, kur pulcējas radoša inteliģence un brīvdomātāji. Pats savulaik esmu rīkojis pasākumus ar šādu tēmu un atribūtiku. Nepieņemami būtu slavināt noziedzīgo padomju režīmu," pārdomās pēc kafejnīcas "Ļeņingrad" apmeklējuma dalījies deputāts.

Kā izteicies Parādnieks, ka pārpratuma pamatā esot Rīgas domes Būvvaldes lēmums neļaut kafejnīcas īpašniekiem izvietot sākotnēji iecerēto izkārtni, kur virs kirilicā atveidotā nosaukuma būtu vējrādis - Ļeņina ģīmetne ar pankiem raksturīgo irokeza frizūru jeb "grebeni".

"Pamatuzstādījums, ka videi pilsētā jāapliecina nacionālas valsts tēls, ir vispārējs un tas arī šajā gadījumā varētu tikt sasniegts, ja iestādes ārējais veidols būtu atbilstošs būtībai. Proti, ja logotipā būtu redzams arī Ļeņins ar panka frizūru, tad pat ar visu kirilicu ikvienam uzreiz būtu skaidrs, ka šeit ir kičs un ironija nevis kaut kāda slavināšana. Gan es, gan kafejnīcas īpašnieki esam vienisprātis, ka iestādes ārējam noformējumam jāatbilst tās iekšējai būtībai. Šajā gadījumā pašvaldības birokrātiska un neloģiska rīcība to nav ļāvusi, bet radījusi negatīvas emocijas un pārpratumus," "Latvijas Avīze" atreferē Parādnieka domas.

Viņš arī pieļāvis iespēju, ka nāksies izvērtēt attiecīgos normatīvos aktus, lai turpmāk šādi pārpratumi nerastos.

"Visu cieņu šim deputātam, kurš rīkojies latviešu politiķim neraksturīgi – atzinis savu kļūdu, atvainojies, izrunājis notikušo un sapratis problēmas būtību," "Latvijas Avīze" atreferē bāra līdzīpašnieka Sergeja Bižāna teikto.

Bižāns paudis cerību, ka šis gadījums kalpos par iemeslu pārskatīt viņaprāt novecojušās preču zīmju reģistrācijas prasības.

Jau vēstīts, ka Valsts valodas centrs (VVC) pēc iedzīvotāju sūdzības sāka pārbaudi par bāra izkārtnes atveidojumu. VVC ieskatā pašreizējais izkārtnes noformējums ir pretrunā ar Valsts valodas likuma prasībām, bet kafejnīcas īpašnieki tam nepiekrīt, jo izkārtne ir saskaņota pašvaldības būvvaldē un tās noformējumā izmantota Patentu valdē reģistrēta preču zīme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!