Foto: LETA
Bezbērnu nodokļa mērķis ir novērst to netaisnību, kas vērsta pret mātēm ar vairākiem bērniem, otrdien LTV raidījumā "Viens pret vienu" skaidroja Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Deputāts atklāja, ka šādu likmi varētu piemērot iedzīvotājiem, kuriem nav apgādībā esošu personu, sākot no 23-25 gadu vecuma, savukārt vīriešiem likmes piemērošanas periods varētu būt ilgāks. Viena no kompleksā risinājuma priekšlikuma daļām ir samazināt darba devēja valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas (VSOAI) par 0,59% visiem tiem iedzīvotājiem, kuriem ir bērni. Savukārt tiem, kam bērnu nav, šis samazinājums būt 0,09%, jo 0,5% būtu šī solidaritātes likme jeb tā dēvētā bezbērnu nodeva. Vidējai algai tie būt 3,83 eiro.

Parādnieks sniedza interviju par diviem tēmu blokiem, kas pēdējā laikā ir satraukuši sabiedrību – bezbērnu nodoklis un obligāta speciālista apmeklēšana pirms aborta veikšanas. Parādnieks vērsa uzmanību, ka jānovērš netaisnība, ka mātes nākotnē saņems mazāku pensiju, jo bērnu kopšanas atvaļinājuma dēļ būs mazāk strādājušas. Šādi mātes tiekot sodītas līdz pat mūža beigām, saņemot mazāku pensiju.

Lai gan Veselības ministrija norādījusi, ka valstī nav definēta tāda profesija kā "krīzes grūtniecības speciālists", Parādnieks skaidroja, ka "tas to netraucē noteikt", un valstij tāda būtu jānosaka. Viņš vērsa uzmanību arī uz to, ka valstī nav noteikta profesija – ģimenes psihoterapeits.

Saeimas deputāts noraidīja pārmetumus, ka viņš lobējot organizācijas "Krīzes grūtniecības centrs" speciālistus. "Vienīgais, ko es lobēju - lai valsts atbildīgi izturas pret sievietēm, kas nonākušas krīzes situācijā," uzsvēra Parādnieks.

Parādnieks norādīja, ka pats centru un tā programmu nav apmeklējis, taču skaidroja, ka ar organizācijas speciālistu sagatavojošajiem materiāliem ir iepazinies. Deputātam pieejamā informācija liecina, ka vajadzība pēc pirms aborta konsultācijām ir nepieciešama. "Jābūt valsts programmai, kur plaši iesaistās organizācijas, kas atbalsta sievietes. Optimālais variants būtu, ja vismaz pirmās grūtniecības gadījumā speciālista apmeklējums būtu obligāts," uzmanību vērsa Parādnieks.

Deputāts norādīja, ka viena trešdaļa sieviešu stāvoklī abortu veic pirmās grūtniecības laikā, kas atšķīrās no asociētās profesores Ilzes Vībergas pētījuma, ka abortu pirmās grūtniecības laikā veic vairāk nekā uz pusi mazāk gadījumos – 15%.

Deputātaprāt, tieši konsultācija pie speciālista varētu mainīt sieviešu lēmumu, neizšķiroties par labu abortam, jo konsultācijas ir "pieejamības, nevis vēlmes lēmums". Viņš vērsa uzmanību, ka ir sievietes, kas šādus speciālistus nevar atļauties.

Parādnieks sarunas gaitā atklāja, ka vairs nedzīvo ar divām sievietēm – draudzeni, jaunākā bērna māti, un sievu. Deputāts skaidroja, ka tagad ar sievu audzina arī viņa jaunāko bērnu, kura māte ar viņiem vairs nedzīvo.

Parādnieka piedāvājums radīja diskusiju vētru sociālajos tīklos, un cilvēki pauduši atšķirīgus viedokļus.







Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!