Foto: Saeimas administrācija

Nekādas starptautiskas saistības nenosaka Latvijai pienākumu pieņemt jebkādas "bēgļu kvotas", norāda Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA).

Patvēruma meklētāju plūsmu pieaugums uz Eiropu pārrunāts NA frakcijas sēdē, jo NA deputāti uzskata, ka masveida migrācija rada riskus Latvijas nacionālajai drošībai, informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

Parādnieks kā NA valdes loceklis pauda bažas par Eiropas Komisijas iecerēto "bēgļu kvotu" politiku un atsevišķu Latvijas valsts amatpersonu izteikumiem šajā sakarā.

"Nav tāda starptautiska dokumenta, kas regulētu bēgļu tiesības iebraukt citā valstī, tāpēc bēglim ir nepieciešama konkrētas valsts uzturēšanās atļauja. Nekādas starptautiskas saistības nenosaka Latvijai pienākumu pieņemt jebkādas bēgļu kvotas," viņš uzsver. Tas nozīmē, ka Latvijai ir tiesības pašai noteikt migrācijas politiku, nevis "nepārdomāti sekot Eiropas Komisijas idejiskajam uzstādījumam bēgļu problēmjautājuma risināšanā".

Deputāts Jānis Dombrava (NA) vērsa uzmanību uz to, ka padomju okupācijas periodā notika vērienīga Latvijas kolonizācija, kura būtiski mainīja etnisko situāciju Latvijā. Tā kā arī pašlaik Eiropas Savienības valstu vidū Latvijā ir vislielākais cittautiešu īpatsvars, jaunu ieceļotāju uzņemšana nav iespējama.

"Migrācijas un patvēruma politikas veidošanā Latvijai ir jābūt izņēmuma statusā, jo mūsu valsts joprojām nav pārvarējusi okupācijas sekas," uzsvēra Dombrava. Viņa ieskatā jaunu patvēruma meklētāju masveidīga uzņemšana nozīmētu atteikšanos no nacionālas valsts, un latvieši kļūtu par minoritāti paši savā zemē.

NA Eiropas Parlamenta un Saeimas frakcijas deputāti uzskata, ka Latvijai nav piemērojamas "bēgļu kvotas", taču valsts var sniegt palīdzību bēgļu pārpludinātajām valstīm, nodrošinot medicīnisko un tehnisko atbalstu.

NA aicina valsts amatpersonas un pārstāvjus izturēties atbildīgi pret šo valsts drošībai svarīgo jautājumu un sarunās ar ārvalstu partneriem paust tieši šādu nostāju, kuru atbalsta Latvijas sabiedrības absolūts vairākums.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) iepriekš neizslēdza, ka Latvijai nāksies uzņemt bēgļus.

Priekšlikumus par to, kā risināt jautājumu par patvēruma meklētāju uzņemšanas kvotām, Latvija gatavos gaidāmajai Eiropas Savienības (ES) Iekšlietu ministru padomes sēdei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!