Foto: LETA

Viens no kādreizējās AS "Parex banka" dibinātājiem Valērijs Kargins sācis savu "trešo dzīvi". Viņš grasās atsākt uzņēmējdarbību, taču tā noteikti nebūšot saistīta ar "banku lietām", kas viņa dzīvē esot "noiets posms".

"Tā nav banka. Es vairs nevēlos nodarboties ar banku lietām - tas man kā cilvēkam vairs nav interesanti. Tas ir noiets posms manā dzīvē," pirmdien intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" atzīst Kargins.

Viņš gan atturas laikrakstam atklāt konkrētu darbības jomu un valsti, kurā paredzējis turpmāk darboties, taču uzsver, ka darbības joma nav saistīta ar bankām.

Vaicāts, kā paredzējis iegūt kapitālu, lai varētu sākt jaunu biznesu, Kargins atbild: "es strādāju. Neguļu, bet darbojos, rosos un cenšos sasniegt noteiktus rezultātus. Cenšos nepadoties".

Kargins saka, ka sākt visu no jauna nebūt ne visiem izdodas. Tas sanāk tikai dažiem. "Ne pārāk daudzi var lepoties ar to, ka būtu atsākuši no nulles pilnīgi citu dzīvi. Nav ne naudas, ne draugu, ne kādreizējo sakaru," saka Kargins. 

Viņš atzīmē, ka vēlas vēl uzrakstīt divas grāmatas. Pirmo par savu bērnību, par laiku līdz tam, kad tika atvērts pirmais valūtas maiņas punkts un viņš sācis nodarboties ar šo biznesu. Un otra grāmata būtu par laiku pēc visa, kas notika ar "Parex", jeb, kā saka, Kargins, par viņa "trešo dzīvi".

Kargins intervijā arī atzīst, ka šī jaunā dzīve viņam jau ir sākusies. "Kad pametu banku, aizsmēķēju savā kabinetā pēdējo cigareti, nodzēsu to pelnutraukā un pateicu sev: tagad es vairs nesmēķēju, nedzeru, nodarbojos ar sportu. Es mainu visu. Ja es agrāk dzīvoju tāpēc, lai vadītu 4000 cilvēku lielu kolektīvu, pēc aiziešanas no bankas tas pilnībā mainījās".

Tāpat viņš atzīmē, ka šobrīd ir "spiests tiesāties ar valsti. Un ir skaidrs, ka ar valsti tiesāties nav viegli". Pret viņu esot izvirzītas divas prasības par kopumā 225 miljoniem eiro. "Pat nerunājot par to, ka šīs prasības ir absurdas, ir pilnīgi skaidrs, ka tiesāšanās valstij nesīs tikai zaudējumus - valsts no manis neiegūs 225 miljonus, jo man nav ne tādas naudas, ne īpašumu, kas spētu nodrošināt prasījuma summu. Visa nauda, kas tika pelnīta, tika ieguldīta tajā pašā bankā".

"Neviens nekad nav teicis, ka es būtu kaut ko nozadzis no bankas vai izsniedzis nepamatotus kredītus, vai kaut kā citādi nepareizi rīkojies. Pret mani nav nevienas krimināllietas, nav nekādu apsūdzību, bet prasība par 225 miljoniem ir. Tas ir absurds," paudis Kargins.

Jau vēstīts, ka valsts "Parex" kapitāldaļas no otra akcionāra Valērija Kargina un Viktora Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. Patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir PA, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pāreja uz jaunizveidoto "Citadele banku". Kopš tā brīža "Parex banka" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā. Tagad tai vairs nav bankas licences, un tā ir pārdēvēta par "Revertu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!