Foto: F64
SIA "PARS termināls" noliedz vainu smakas izraisīšanā vakar, 20.septembrī, Vecmīlgrāvī, pauda uzņēmuma valdes loceklis Aigars Reķis.

Viņš norādīja, ka, pirmkārt, uzņēmuma darbinieku un Ostas policijas klātbūtnē Valsts vides dienests (VVD) vakar veica mērījumus un atzina, ka viss ir normas robežās. Arī vēlāk vakarā Ostas policija veica pārbaudi, un pretenziju nebija.

Otrkārt, pēc Reķa teiktā, VVD norādījis, ka pārkraušanas notikuši maksimālā pārkraušanas režīmā, taču attiecīgajā piestātnē nemaz nav ierobežots pārkraušanas ātrums.

"PARS termināls" valdes loceklis klāstīja, ka jau iepriekš bijusi saruna ar VVD, kurā taujāts, ko uzņēmumam darīt, ja smaka rodas, un atbilde bijusi, ka jāsamazina pārkraušanas ātrums, kas arī esot darīts.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka tādus gadījumus uzņēmumam konstatēt nav viegli. "Mēs to smaku [terminālī] tāpat jūtam. Nevaram izsūtīt 20 cilvēku pa perimetru, lai ošņa gaisu," pauda Reķis.

Viņš uzsvēra, ka uzņēmumam ir divas piestātnes, nu kurām viena ir tuvāk cilvēkiem, savukārt otra tālāk. Pirmajā pārkraušanas darbi netika veikti. Tāpat terminālī pārkrauj gaišos naftas produktus, nevis tumšos, kas satur krietni vairāk gāzei raksturīgo smaku izraisošos merkaptānus.

"PARS termināls" valdes loceklis arī norādīja, ka pārkraušanas darbi sākti jau otrdien, 19.septembrī, kad sūdzību par smaku nebija, piebilstot, ka smakas avots "jāmeklē apkārt".

Tāpat viņš atzīmēja, ka "PARS termināls" termināļus pirms četriem gadiem pārņēma no "Man-Tess", par kuru vēsturiski bijušas sūdzības saistībā ar smakas izraisīšanu, taču pēdējā laikā tā vairs nav.

"PARS termināls" pērn strādāja ar 13,941 miljona eiro apgrozījumu un guva 664 321 eiro peļņu. Uzņēmums pieder vienādās daļas pieder Kipras kompānijām "Mattel Alliance Limited" un "Gertynoir Holdings Limited".

Savukārt Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča aģentūrai LETA sacīja, ka dienests paliek pie sava vakardienas apgalvojuma, ka pie smakas izraisīšanas Vecmīlgrāvī vainojams "PARS termināls".

Taujāta, vai uzņēmums saistīs arī ar 12.septembrī konstatēto merkaptānu smaku Vecmīlgrāvī un tā apkaimē, VVD pārstāve atbildēja, ka šāda informācija dienesta rīcība nav.

Kā ziņots, VVD vakar informēja, ka Vecmīlgrāvī konstatēto smaku izraisījuši kuģa kraušanas darbi "PARS termināls" teritorijā Kundziņsalā

VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes inspektors, kopīgi ar Rīgas Brīvostas pārvaldes Ostas policiju apsekojot uzņēmumus, kas strādā Kundziņsalā un Bolderājā, konstatēja, ka naftas produktu iekraušana tiek veikta "PARS terminālī". Darbi esot notikuši maksimālā pārkraušanas režīmā, kas līdz ar vakar pilsētā valdošo rietumu vēja virzienu radīja smaku, kas izplatījās Vecmīlgrāvī. Tika veikti mērījumi un paņemti kuģī iekrauto naftas produktu paraugi. Ir sākta administratīvā lietvedība pret "PARS terminālu"

VVD uzņēmumam pieprasījis iesniegt informāciju par lietas apstākļiem un naftas produktu saturu. Pēc šīs informācijas saņemšanas un paņemto paraugu analīzes rezultātiem tiks lemts par attiecīgu soda mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!