Foto: DELFI

Pirmslaulību apmācības programmas izstrādātāji ir labojuši bēdīgi slavenā pirmslaulību izziņas materiāla trešo moduli, taču jaunā materiāla versija sabiedrībai būs pieejama, kad tiks izsludināts iepirkums izglītības projekta nodrošinātājiem, portālam "Delfi" pastāstīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Lana Ivulāne.

Kā informēja TM, šobrīd tiek izstrādāts iepirkuma nolikums, kurā būs noteiktas gan prasības lektoriem, gan organizatoriskā kārtība, kas saistīta ar turpmāko programmas nodrošināšanu.

Izziņas materiālā pārstrādāts modulis ''Laulības psiholoģiskie un ētiskie aspekti. Laulāto un ģimenes attiecību veidošana''.

Materiāla pirmajā, nepārstrādātajā versijā šajā nodaļā bija citēts Viesturs Rudzītis, kura psihoterapeita sertifikātu 2014. gada nogalē anulēja Latvijas Psihoterapeitu biedrība. Padziļinātākai tēmas izpētei bija ieteikts izstudēt viņa materiālu ''Bendes meitiņa un viņas tēvs: atkarības psihodrāma 8 cēlienos ar sākumu un beigām, pasakām un mītiem, ar dzeju un eksistenciālismu, zinātni un mākslu''. Toreiz jo plašu ažiotāžu sociālajos tīklos raisīja bukleta autoru skaidrojumi par sievietes un vīrieša atšķirībām: "Sievietes psihes īpatnības arī ir saistītas ar anatomiju – meitene īsti neko sev starp kājām neredz, pieskaroties sajūtas ir neskaidras, neko līdz galam nevar saprast, meitenei patiesībā nākas ļoti uzticēties mātei, ka viņai tur tiešām kaut kas IR. Dažreiz mazi bērni domā, ka meitenes ir zēni, kam kaut kā NAV," skaidrojot dzimumu bioloģiskās un psihes īpatnības raksta materiāla autori. Savukārt vīrietis saskaņā ar izdevumā pausto "pasauli uztver tieši un konkrēti, viņš ir orientēts uz sasniegumiem, taustāmiem panākumiem, konkrētu mērķi ("nomedīt mamutu"), rīcību."

Iepriekšēja bukleta versija tika izstrādāta 2014. gadā, bet asas diskusijas sociālajos tīklos tas raisīja pērn. Pirmslaulību kursu izziņas materiālā skaidroti laulību tiesiskie aspekti, ģimenes finanšu pratība, vecāku pienākumi, seksuālā dzīve un citi temati. Pētot materiālu un ievadot interneta meklētājā atslēgas teikumus, portāls "Delfi" pārbaudīja, ka, piemēram, sadaļā par laulāto finansēm apkopota informācija no dažādiem resursiem, piemēram, vietnē "manasfinanses.lv" lasāmie padomi.

Jau ziņots, ka pirmos pārus apmācīt varētu sākt nākamā gada pavasarī.

2017. gada valsts budžeta ietvaros astoņi tūkstoši eiro atvēlēti arī pirmslaulību kuriem. Piešķirt mācībām valsts finansējumu rosinājis Demogrāfijas lietu centrs. Pāriem, kuri vēlēsies izmantot šo iespēju, mācības būs bez maksas. Kopumā gadā paredzēts izglītot 50 pārus.

Paredzēts, ka pirmslaulību kursos topošajām sievām un vīriem tiks sniegts ieskats laulības institūcijas civiltiesiskajos, psiholoģiskajos, sadzīves aspektos. "Apmācību ietvaros tiks veicinātas diskusijas, praktisku uzdevumu pildīšana, katram pārim veltot individuālu uzmanību un sasniedzot apmācības programmas mērķi – uzlabot laulību kvalitāti un mazināt šķirto laulību skaitu," pastāstīja Ivulāne.

Mācības norisināsies vienu vai divas reizes gadā, atkarībā no apmācāmo skaita vienā grupā, proti, ja vienā grupā būs pieci pāri jeb 10 personas, tad apmācības varētu notiktu divas reizes gadā. Ivulāne skaidro, ka kursus plānots nodrošināt Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Rīgā: "Organizējot apmācības reģionos, tiktu nodrošināta iespēja piedalīties interesentiem visā Latvijas teritorijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!