Foto: LETA

Koalīcijas partneri - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Nacionālā apvienība (NA) un partija "Vienotība" - ceturtdienas rītā parakstīja premjera amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) topošās valdības deklarāciju un koalīcijas līgumu.

Par Kučinska valdību ceturtdien plkst.12 ārkārtas sēdē lems Saeima.

Deklarācijai Kučinska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību plānotas piecas sadaļas - tautsaimniecības stiprināšana; reformas izglītībā un zinātnē; reformas veselības aprūpē; valsts drošība un nacionālā identitāte; demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums.

Ievadā uzsvērts, ka valdības darbu īstenošanā nozīmīga loma ir dialogam ar sabiedrību. "Reformas nes pārmaiņas un jaunu realitāti, tādēļ sabiedrība jāiesaista to īstenošanā un jāizglīto par ieguvumiem. Šim mērķim ir jāstiprina valdības spēja uzrunāt sabiedrību," sacīts deklarācijā.

Jau vēstīts, ka līdzšinējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") pērn 7.decembrī paziņoja par demisiju. Valsts prezidents 13.janvārī premjera amatam nominēja ZZS Saeimas deputātu Kučinski.

"Vienotība" nākamajā valdībā pārraudzīs piecas ministrijas: Ārlietu, Iekšlietu, Labklājības, Izglītības un zinātnes, kā arī Ekonomikas ministriju. Jaunais ekonomikas ministrs saņems arī premjera biedra statusu. ZZS būs kopumā seši posteņi - premjera krēsls, kā arī Veselības, Aizsardzības, Zemkopības, Satiksmes un Finanšu ministrijas vadība, bet NA pārraudzīs trīs ministrijas - Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Savos amatos jaunajā Ministru kabinetā no "Vienotības" paliks iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, no ZZS - aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, bet līdzšinējais labklājības ministrs Uldis Augulis kļūs par satiksmes ministru, bet Dana Reizniece-Ozola - finanšu ministri.

Arī visi trīs NA ministri turpinās darbu arī nākamajā valdībā - gan tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, gan arī kultūras ministre Dace Melbārde.

"Vienotība" ekonomikas ministra amatam izvirzījusi līdzšinējo Finanšu ministrijas parlamentāro sekretāru Arvilu Ašeradenu, izglītības un zinātnes ministra amatam - Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāju Kārli Šadurski, bet labklājības ministra krēslam - finanšu ministru Jāni Reiru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!