Foto: F64
Partiju preses sekretāri ir arī deputātu konsultanti Saeimā, liecina publiski pieejamā informācija.

"Vienotības" preses sekretāre ir arī Saeimas frakcijas vecākā konsultante, saņemot 12. mēnešalgas grupas atalgojumu, proti, līdz 1647 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Nacionālās apvienības preses sekretāre, "No sirds Latvijai" sabiedrisko attiecību konsultants, kā arī "Saskaņas" sabiedrisko attiecību speciāliste ir frakciju konsultanti. Šie amati klasificēti 10. mēnešalgu grupā - ar atalgojumu līdz 1174 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Kā "Saskaņas" otra mediju kontaktpersona partijas mājaslapā norādīta Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja. Zaļo un zemnieku savienības preses sekretāre ir Saeimas deputāta palīdze. Par šo 8. mēnešalgu grupā klasificēto amatu pienākas 817 eiro mēnesī liels atalgojums pirms nodokļu nomaksas, liecina publiski pieejamā informācija.

Latvijas reģionu apvienībai (LRA) nav atsevišķa sabiedrisko attiecību speciālista vai preses sekretāra. Visu informāciju medijiem izplata frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Saeimas Preses dienestā norādīja, ka Saeimas frakcijas ir parlamenta struktūrvienības, kuru darba nodrošināšanai tiek piešķirts attiecīgs finansējums un to darbinieku apjoms atkarīgs no frakcijas lieluma.

"Frakciju darbinieku amata pienākumus nosaka amata aprakstā, kuru apstiprina attiecīgās frakcijas vadītājs, un tos neveido Saeima. Darbinieki ir tiesīgi slēgt darba līgumus ar citiem darba devējiem un veikt citus pienākumus, ja tas nav pretrunā normatīvajiem aktiem un darba attiecības ir saskaņotas ar struktūrvienības vadītāju. Darba tiesiskās attiecības ar frakcijas darbiniekiem un palīgiem Saeimas administrācija nodibina un izbeidz attiecīgi pēc frakcijas vadītāja un deputāta priekšlikuma," informēja Saeimas Preses dienests.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sekretārs Ainars Latkovskis ("Vienotība") pauda, ka šādi partijas rīkojas jau sen, un tas ir skaidrojams ar partiju nabadzību.

"Es ilgu laiku biju atbalstītājs tam, lai kā modernajās Eiropas valstīs partijas tiktu finansētas tikai no valsts budžeta. Es nesaprotu kādam muļķim jābūt, lai uzskatītu, ka lielie ziedotāji šo naudu partijai ziedo un pēc tam aizmirst par to. Viņiem tāpat paliek iespējas ar striķīšiem raustīt šo partiju un līdz ar to, lai partija atļautos algot preses sekretārus no saviem resursiem, viņiem būtu nepieciešami lielāki ziedojumi, padarot tās vairāk ietekmējamas," sacīja Latkovskis.

Tāpat politiķis sacīja, ka, kamēr partijām neaizliegs ziedojumus vispār, korupcijas risks saglabāsies. "Es nerunāju par maziem ziedojumiem vai biedra naudām, bet gan par lielajiem ziedojumiem. Tie, kas ziedo lielas naudas, vienmēr atradīs veidus kā lobēt savas intereses," uzsvēra Latkovskis.

Politiķis arī norādīja, ka viņaprāt, lielākajiem politiskajiem spēkiem ir nepieciešami preses sekretāri, lai informētu sabiedrību par partiju darbu. "Frakcija jau ir viena no izteiktākajiem partijas priekšposteņiem. Ja partija nav Saeimā, tad cik bieži var dzirdēt informāciju no Sociāldemokrātiem, kuri vēl arvien ir aktīvi un darbojas?" pauda Latkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!