Foto: Vida Press

Šonedēļ Baltijas valstīs, tostarp, Latvijā viesosies Pasaules luterāņu federācijas (PLF) prezidents, evaņģēliski luteriskās baznīcas Jordānā un Svētajā Zemē bīskaps dr. Munibs A. Junans, liecina informācija Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) mājas lapā.

Viņš Latvijā viesosies no 29.janvāra līdz 1.februārim. PLF prezidentam iecerēta tikšanās ar LELB garīdzniekiem un vizīte pie Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces. 30.janvārī  viņam paredzēta iepazīšanās ar Latvijas tradicionālo baznīcu vadītājiem, dienas centra "Paaudzes", Lutera Akadēmijas un Jauniešu centra apmeklējums, bet sestdien, 31.janvārī, plkst. 12 Latvijas Universitātes Mazajā aulā paredzēta viņa publiskā lekcija "Kas Eiropai un Latvijai būtu jāzina par reliģisko situāciju Tuvajos Austrumos un citos 'karstajos punktos".  Lekcija notiks angļu valodā un to apmeklēt un uzdot jautājumus PLF prezidentam aicināts ikviens interesents. 

LELB mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka 29.janvārī dienas otrajā pusē bīskaps Junans piedalīsies dievkalpojumā, kuru organizē Latvijas ev. lut. Baznīca ārpus Latvijas, kā arī tiksies ar Latvijas luterāņu sieviešu teologu apvienības un LELB Sieviešu līgas pārstāvēm.

Vizītes noslēgumā, 1.februārī plkst. 10 bīskaps Junans kopā ar arhibīskapu un draudzes mācītājiem Juri Zariņu un Ingu Daukstu kalpos Rīgas Sv.Jāņa baznīcā. Sprediķos PLF prezidents. Pēc dievkalpojuma viesi dosies uz Igauniju, kur Sveču dienā, 2.februārī Svētās Jaunavas Marijas katedrālē Tallinā notiks Igaunijas ev. lut. baznīcas jaunā arhibīskapa Urmasa Vīlmas konsekrācija, kurā piedalīsies arī LELB arhibīskaps Jānis Vanags.

PLF prezidents dzimis 1950.gada 18.septembrī Jeruzalemē palestīniešu bēgļu ģimenē,  PLF prezidenta amatā ievēlēts 2010.gada 24.jūlijā un ir 12.PLF prezidents. Viņš studējis diakoniju Jarvenpē, Somijā, teoloģiju Helsinku Universitātē, veicis zinātniski pētniecisko darbu Luterāņu Teoloģijas skolā Čikāgā, ASV un ir Vartburgas koledžas (ASV) un Minsteres Universitātes goda doktors. Bīskaps Junans ir  starpreliģiju dialoga, miera un taisnīguma aizstāvis Palestīnā un Izraēlā. Viņa ieguldījums starpreliģiju, ekumenisma un samierināšanas jomā starptautiski novērtēts ar dažādām atzinībām un godalgām, informē LELB.

PLF ir luterāņu baznīcu apvienība, kurā ietilpst 145 dalībbaznīcas 79 valstīs, tai skaitā Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, aptverot 70 miljonus no pasaules luterāņiem.

PLF ir dibināta 1947.gadā Lundā, Zviedrijā, lai apvienotu spēkus, sniedzot palīdzību Otrā pasaules karā cietušajiem. Šobrīd PLF sekretariāts atrodas Ženēvā līdzās globālajām baznīcas organizācijām - Pasaules Baznīcu padomei un Eiropas Baznīcu konferencei. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!