Foto: LETA

Pašlaik Latvijā nav nepieciešams paaugstināt terorisma draudu līmeni, šodien žurnālistiem pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) sēdes, kura bija veltīta arī situācijai pēc teroraktiem Parīzē, sacīja tās priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Viņa norādīja, ka Latvijas drošības dienesti strādā 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā, lai gādātu par valsts drošību attiecībā pret iespējamajiem teroraktiem. NDK sēdē, kurā piedalījās arī Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, vēlreiz tika apstiprināts, ka pašlaik nav nepieciešams paaugstināt terorisma draudu līmeni un ka apdraudējuma līmenis Latvijā joprojām ir zems. Tas gan nenozīmē, ka šādos apstākļos var izturēties vieglprātīgi.

Komisija uzklausīja specdienestu pārstāvjus par situāciju saistībā ar teroraktiem Parīzē, kādi ir drošības apstākļi Latvijā, kādā veidā tiek veikti preventīvie pasākumi un informācijas apmaiņa ar citu valstu dienestiem. Tāpat tika pārrunāts, vai no parlamenta puses nav nepieciešams kāda veida atbalsts.

Sēdē katrs dienests informēja, ka strādā "24/7" režīmā un ka situācija tiek kontrolēta. Dienestu vadītāji ir piedalījušies dažādās sanāksmēs Eiropā, norādīja Āboltiņa, piebilstot, ka svarīgi ir saglabāt vēsu prātu un neļauties panikai. Svarīgi ir būt pārliecinātiem, ka jebkuru draudu gadījumā spējam paši sevi aizsargāt, uzsvēra NDK vadītāja.

Taujāta par "24/7" režīmu, politiķe norādīja, tūlīt pēc teroraktiem ir izveidota speciālā vienība, kas strādā ar attiecīgajiem jautājumiem. Parīzē notikušo teroraktu laikā politiķe pati atradās Itālijas galvaspilsētā Romā. Tur viņa sazvanīja Mežvietu, kurš situāciju komentējis ar atbildi: "Mani puiši strādā!".

Dienesti arī strādā pie dažāda veida likumdošanas izmaiņām, lai varētu operatīvi darboties un rīkoties, piemēram, saistībā ar Eiropas Savienības līmeņa diskusijām par pasažieru datu reģistra ieviešanu. Šie grozījumi iet savu ierasto ceļu caur Ministru kabinetu, norādīja Āboltiņa, ar smaidu piebilstot, ka šie grozījumi nav vērsti uz mediju ierobežošanu.

Kā ziņots, teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti vismaz 129 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies džihādistu grupējums "Daesh" jeb ISIS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!