Foto: LETA

Pašnāvību izdarījis pazīstamais advokāts Andris Grūtups, pirmdien LNT raidījumam "900 sekundes" apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Visas pazīmes liecinot, ka Grūtups izdarījis pašnāvību nošaujoties.

Izsaukumu uz Vaļņu ielu 11 policisti saņēma svētdien plkst. un, ierodoties notikuma vietā, atrada 65 gadus vecā Grūtupa līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm – šautu brūci krūšu kurvī. Līdzās nelaiķim atradās arī šaujamierocis – pistole, kas piederējusi pašam Grūtupam, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Par notikušo ir uzsākts Kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas, lai noskaidrotu precīzus nāves iestāšanās apstākļus, tāpat būs ekspertīze nāves cēloņa noskaidrošanai.

Šobrīd galvenā policijas izvirzītā versija ir, ka Grūtups ir izdarījis pašnāvību, to arī apliecina dzīvoklī atrastā pirmsnāves vēstule, kuru likuma sargi atraduši, apskatot notikuma vietu.

Grūtups dzimis 1949.gada 5.maijā Dobelē.

Viņš piedalījies Latvijas Juristu biedrības, kā arī Brāļu kapu komitejas dibināšanā. 1988.gadā kā Latvijas Tautas frontes pārstāvis ievēlēts par Augstākās Padomes deputātu.

1991.gadā viņš izveidojis A.Grūtupa advokātu biroju un specializējies civiltiesībās. Vairāku grāmatu - "Kā atgriezt nolaupīto", "Tiesu prakse un komentāri", "Īpašuma reforma Latvijā", "Tiesāšanās kā māksla", "Beilisāde", "Maniaks" - un daudzu civiltiesībām veltītu publikāciju autors.

1995.gadā Grūtups presē minēts kā viens no tiem, kas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim ieteicis Andra Šķēles kandidatūru premjera amatam, bet 1998.gadā minēts kā viens no "pelēkajiem kardināliem", kurš atbalstījis Tautas partijas priekšvēlēšanu kampaņu.

2000.gadā viņš apbalvots ar trešās šķiras Triju Zvaigžņu un 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi, liecina aģentūras LETA arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!