Foto: LETA

Ņemot vērā jauno ģeopolitisko situāciju, valdības darba vissvarīgākā prioritāte ir iekšējā un ārējā drošība, ceturtdien, 24.aprīlī valdības darba pirmajām simts dienām veltītajā preses konferencē uzsvēra Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V)

"Mēs šodien atrodamies citā Latvijā, nekā bijām brīdī, kad šī valdība 22.janvārī sāka darbu," teica Straujuma, piebilstot, ka valdības apstiprināšanas brīdī neviens nevarēja paredzēt to, kā attīstīties notikumi Ukrainā.

Arī koalīcijas partijas pārstāvošie ministri īpaši uzsver pašreizējās ārpolitiskās situācijas ietekmi uz viņu vadīto ministriju dienaskārtību.

Tā, piemēram, Kultūras ministrija īpaši pievērsusies mediju politikas jautājumiem un sākusi darbu pie Mediju politikas nodaļas izveides. Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) īpaši atzīmēja faktu, ka valdība jau atvēlējusi līdzekļus krievu valodā raidošā Latvijas Radio 4 apraides paplašināšanai. Tāpat, paralēli diskusijām par iespējām veidot kopīgu Baltijas vai ES valstu televīzijas kanālu krievu valodā, tikšot meklēti līdzekļi arī tam, lai sabiedriskajā televīzijā palielinātu krievu valodā veidota satura īpatsvaru.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), atzīstot, ka patlaban vērojami atsevišķu provokatīvi noskaņotu ļaužu mēģinājumi destabilizēt situāciju Latvijā, norāda uz nepieciešamību stiprināt Kārtības policiju.

Labklājības ministrija, savukārt, galvenokārt pievērsusies pensiju indeksācijas jautājumiem. Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) domā, ka no sociālās drošības viedokļa ir būtiski, lai straujāk pieaugtu tieši mazās pensijas un jaunā pensiju indeksācijas kārtība, kas paredz pensiju indeksācijā izmantot ne tikai patēriņa cenu, bet arīdzan darba samaksas pieauguma indeksus, nodrošināšot to, ka šoruden lielāku pensiju pieaugumu sagaidīs tieši tie sirmgalvji, kas saņem mazākas pensijas.

Uzsverot to, ka Latvija vēl arvien ir straujāk augošā ekonomika ES un ir pazīmes, kas liecina, ka Latvija viena no pirmajām vienosies ar Eiropas Komisiju par jaunā plānošanas perioda ES fondu apguves uzsākšanu, Straujuma akcentē, ka svarīgākā prioritāte patlaban būs tieši iekšējās un ārējās drošības stiprināšana.

Šos jautājumus, tostarp arī enerģētiskās drošības stiprināšanu valdības vadītāja plāno apspriest arī gaidāmajā vizītē ASV, kur viņai paredzētas tikšanās ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu un Enerģētikas departamenta vadītāju.

"Rietumvalstis mums ir parādījušas solidaritāti," norāda Straujuma.

Straujumas vadītā Ministru kabineta pirmās simts dienas aprit šā gada 1.maijā. Kopš savas apstiprināšanas 22.janvārī, valdība ir pulcējusies uz 21 sēdi, kurā kopumā izskatīti 562 jautājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!