Foto: F64

Cēsu novada pašvaldības darbinieku pārskatos norādītie mērotie ceļa attālumi un Valsts kontroles (VK) revidentu aprēķini nesakrīt, secināts VK veiktajā revīzijā.

Revidenti norāda, ka pašvaldības darbinieki, braucot uz citām pilsētām Latvijā, pārskatos norāda nobraukto attālumu, kas ir pat par 128 kilometriem lielāks, nekā revidentu aprēķinātais maršruta garums, bet vienā gadījumā norādīts brauciena attālums, kas ir par trim kilometriem mazāks.

Revīzijā konstatēts, ka ceļazīmēs maršruts tiek norādīts vispārīgi, norādot tikai pilsētu, uz kuru braukts, bet nenorādot konkrētu objektu vai adresi, piemēram, norādīti maršruti "Cēsis–Cēsis", "Cēsis–pa Cēsīm" vai "Cēsis–Rīga–Cēsis" un tamlīdzīgi.

Kaut arī ceļazīmēs tiek norādīts katrā maršrutā nobrauktais attālums, tomēr nav iespējams gūt pārliecību par tā pamatotību, piemēram, maršruta "Cēsis–pa Cēsīm" attālumi norādīti no deviņiem līdz 253 kilometriem, ziņo VK.

Pašvaldības aģentūra "Cēsu Kultūras un tūrisma centrs" 2013.gadā par degvielu ir samaksājusi 4502 latus (6405,77 eiro) .

Tāpat VK atzīmējusi būtiskus trūkumus pasākumu rīkošanā. Lai gan, izstrādājot Cēsu novada attīstības programmu, pašvaldība ir norādījusi, ka trīs tās rīkotos nozīmīgākos pasākumus – Cēsu Mākslas festivālu, Muzeju naktis un Cēsu pilsētas svētkus – ik gadus apmeklē 30 500 interesentu, tomēr Latvijas digitālās kultūras kartes dati rāda, ka, piemēram, 2012.gadā Cēsu novadā rīkotie 127 pasākumi kopā ir piesaistījuši tikai 16 830 apmeklētāju, kas neļauj gūt pilnīgu un patiesu priekšstatu par faktisko pasākumus apmeklējušo iedzīvotāju skaitu, uzsver revidenti.

Efektīvu finanšu izlietojumu liek apšaubīt arī tas, ka 2013.gadā Cēsu novada pašvaldība nav pieprasījusi sniegt zvērināta revidenta novērtējumu par pašvaldības 2013.gada budžeta sagatavošanas un izlietošanas likumību. Likums "Par pašvaldību budžetiem" noteic, ka budžeta sagatavošanas un izlietošanas atbilstību likumiem, Ministru kabineta noteikumiem un domes lēmumiem domes uzaicināts zvērināts revidents vai zvērinātu revidentu komercsabiedrība kontrolē ne retāk kā reizi gadā.

Revīzija veikta par laika posmu no 2013.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim.

Jau vēstīts, ka VK nav pārliecības, ka pašvaldību finanšu līdzekļi 44,5 miljonu eiro apmērā kultūrai, atpūtas un sporta pasākumiem ir izlietoti iespējami efektīvi un ekonomiski, liecina VK revīzijas ziņojums.

Pārliecība nav gūta, jo revīzijā atklājies, ka pašvaldību darbība kultūras, atpūtas un sporta jomā nav plānota un organizēta atbilstoši iepriekš izstrādātiem plānošanas dokumentiem, nav īstenotas vai īstenota tikai daļa no attīstības plānošanas dokumentos paredzētajām aktivitātēm, nav ievērots normatīvajos aktos par attīstības, budžeta un iestāžu darbības plānošanu un izpildes kontroli noteiktais, norāda revidenti.

Tāpat VK nav pārliecības par to, vai finanšu līdzekļi vismaz 543 tūkstošu eiro apmērā, kas bijuši nepieciešami kultūras, atpūtas un sporta jomas uzdevumu īstenošanai, ir izlietoti pamatoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!