Foto: Reuters/Scanpix
Izdevumus, kas pašvaldībām radīsies saistībā ar bēgļiem, valstij būtu jāatmaksā reizi ceturksnī, par piektdien nolemto Novadu dienu laikā aģentūra noskaidrots Latvijas Pašvaldību savienībā.

Pašvaldību izdevumu kompensācija no valsts budžeta līdzekļiem veicama reizi ceturksnī atbilstoši atbildīgās iestādes noslēgtajam līgumam ar uzņemošo pašvaldību un pašvaldību faktiskajiem izdevumiem. Tas tāpēc, ka nav veikti aprēķini sociālo pakalpojumu kompensēšanai pašvaldībām, sociālo garantiju nodrošināšanai bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, nav izvērtēti papildus izdevumi sabiedriskās kārtības nodrošināšanā un citiem neparedzētiem izdevumiem.

Tāpat LPS uzskata, ka nepieciešams pabalstu izmaksu sasaistīt ar personas pienākumiem līdzdarboties integrācijas procesā pēc bēgļa statusa iegūšanas.

LPS atzīst, ka valsts līmenī nepieciešams izstrādāt ilgtermiņa politikas plānošanas dokumentu bēgļu un patvēruma meklētāju integrācijas jomā, paredzot, ka integrācijas process ir divvirziena, investīcijas piešķir to pašvaldību infrastruktūrai, kur koncentrējas patvēruma meklētāji, pašvaldībās īsteno finansējumu integrāciju programmas un ka tiek novērsta situācija, ka patvēruma meklētāji pēc bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanas deklarē savu dzīvesvietu patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā.

Tāpat Novadu dienu sapulcē atbalstīts LPS 6. oktobra lēmums "Par rīcības plānu personu, kurām nepieciešama starptautiska aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai". Lēmums paredz no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta bāriņtiesas un sociālo darbinieku atlīdzības izmaksas 4 gadus kopš statusa piešķiršanas patvēruma meklētājam, kā arī no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāt asistenta pakalpojumus izglītības iestādē 20 stundas nedēļā, pirmajā mācību gadā visiem bērniem, ne tikai bērniem ar speciālām vajadzībām.

Atbilstoši lēmumam no valsts budžeta līdzekļiem jāapmaksā arī tulka pakalpojumu pieaugušām personām un bērniem, jānodrošina valsts valodas apmācība līdz cilvēks ir nokārtojis valsts valodas eksāmenu, jāapmaksā sociālā palīdzība un pakalpojumi, pašvaldības policijas papildu slodze, kā arī papildu izdevumi, kas radīsies pašvaldībai, nodrošinot izglītību, tostarp transports un mācību līdzekļi.

Jau ziņots, ka Iekšlietu ministrijas vadībā ir tapis indikatīvais rīcības plāns bēgļu uzņemšanai Latvijā, kas pašlaik tiek precizēts. Tika norādīts, ka aplēstie 16 miljoni sistēmas izveidei bēgļu uzņemšanai ir pārāk liela summa.

Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā uzņemot līdz 776 patvēruma meklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!