Foto: PantherMedia/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) brīdina patērētājus, ka magnētiskais komplekts „NeoCube” vai citi šāda veida izstrādājumi var izraisīt nopietnus nelaimes gadījumus un tas var apdraudēt patērētāju, it īpaši bērnu drošību, tāpēc centra speciālisti aicina tos neizmantot un “nekavējoties magnētu izmest”, portāls “Delfi” uzzināja PTAC.

„NeoCube" komplektus veido sīki spēcīgi magnēti, un to marķējumā norādīts: „Nav paredzēti vecumā līdz 14 gadiem". Magnētiskie komplekti un visas to sastāvdaļas jāsargā no bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem. Ja šos mazos magnētus atrod mazi bērni, viņi, iespējams, var tos norīt un, norijot šos magnētus, traumas ir nopietnas.

Piemēram, norijot vairāk nekā vienu magnētu, magnēti var savstarpēji pievilkties un izraisīt zarnu perforāciju, infekciju vai nosprostojumu, kas var būt nāvējoši. Šādu magnētu ieelpošana var radīt bīstamus ievainojumus un, notiekot aspirācijai plaušās, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Viens no šāda veida izstrādājuma ražotājiem ASV, "Strong Force Inc" jau ir atsaucis „NeoCube" no tirgus un sadarbībā ar ASV Patēriņa preču drošuma komiteju mudina „NeoCube" magnētu komplektu pircējus nekavējoties tos izmest.

Arī plašsaziņas līdzekļos ārvalstīs publiskota informācija par nopietniem nelaimes gadījumiem ar magnētiskiem komplektiem, no kuriem atdalījušās magnētiskās lodītes bērni ir norijuši un tādejādi guvuši smagas traumas, kas radījušas veselības komplikācijas.

PTAC aicina patērētājus nelietot un neiegādāties „NeoCube" vai citus šāda veida izstrādājumus, kā arī aicina komersantus patērētājiem nedrošos izstrādājumus nepiedāvāt.

PTAC atzīmē, ka magnētu komplekti „NeoCube", „Amazing Magnetic Puzzle" un „Nanodots 125 - Black Edition" pašlaik nav pieejami tirdzniecībā Latvijā.

Centrs uzsver, ka tad, ja ir aizdomas, ka ir norīts viens vai vairāki magnēti, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Medicīniskie simptomi, kurus iespējams novērot ir vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana un caureja.

PTAC vērš uzmanību, ka rentgenā vairākas magnētiskās daļas var parādīties kā viens objekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!