Foto: LETA
Maijā plānotā Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila vizīte Latvijā nebūs mūsu valstij draudzīga un ir jāatliek, intervijā "Neatkarīgajai" saka advokāts Andris Grūtups.

"Man ir informācija, ka Kirils gatavojas Latvijā ierasties ar vismaz 40 žurnālistiem, kas viņu apkalpos. Viņš vispirmām kārtām vēlas doties uz Daugavpili, un jūs varat iedomāties, kādā gaismā šie žurnālisti atspoguļos sarunas ar Daugavpils krieviem, kuri, protams, stāstīs, kā viņus šeit apspiež un diskriminē, tāpēc, sak, nāciet mums palīgā," norāda Grūtups.

Viņš arī atgādina, ka tieši pēc Kirila Ukrainas vizītes tur notika skandāli pareizticīgo baznīcā.

"Patriarhs šeit nodarbosies ar militārās ideoloģijas izplatīšanu, tāpēc, ņemot vērā politisko situāciju, uzskatu, ka patriarha vizīte ir jāatliek. Tas ir valsts drošības jautājums," pārliecināts ir Grūtups.

Patriarhs Kirils Latvijā vēl nav viesojies. 2010.gadā patriarhs pieņēma Valsts prezidenta Valda Zatlera uzaicinājumu apmeklēt Latviju, taču vizīti neīstenoja.

Savukārt 2012.gadā izskanēja runas, ka patriarhs varētu apmeklēt Latviju saistībā ar viņa grāmatas "Brīvība un atbildība" izdošanu latviešu valodā, taču arī tad plānotā vizīte nenotika.

2013.gada gada vasarā Kirils apmeklēja Igauniju, kur tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu un Igaunijas luterāņu baznīcas arhibīskapu Andresu Poderu, kā arī iesvētīja jaunu pareizticīgo baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!