Foto: LETA
Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" sākusi projektu "Atbalsta pasākumi starptautiskās aizsardzības personām", lai sniegtu atbalstu 530 personām, tai skaitā cilvēkiem bez rakstīšanas un lasīšanas prasmes, informēja biedrības pārstāve Rasa Saliņa.

Projekts sākts, lai veicinātu patvēruma meklētāju iekļaušanos Latvijas sabiedrībā. Projekts ilgs 18 mēnešus, un tā izpildes gaitā paredzēts sniegt atbalstu 530 personām, tai skaitā pieaugušajiem, bērniem un patvēruma meklētājiem bez rakstīt un lasīt prasmēm.

Biedrības pārstāvji norāda, ka galvenie akcenti projektā vērsti uz patvēruma meklētājiem aktuālām tēmām, ierodoties Latvijā un sākot patstāvīgu dzīvi pēc statusa iegūšanas.

Lai nodrošinātu patvēruma meklētājus, bēgļus un personas ar alternatīvo statusu ar dzīvei Latvijā noderīgām zināšanām, sociālekonomiskās iekļaušanas mācību programmas izpildes gaitā notiks nodarbības par to, kā Latvijā darbojas dažādas sistēmas - nodarbinātība, izglītība, mājokļu tirgus, atbalsta sistēma bēgļiem un citas. Papildus mācību kursiem kursanti dosies mācību vizītēs, kuru laikā būs iespēja klātienē iepazīt pieaugušo izglītības un nodarbinātības iespējas pie konkrētiem izglītotājiem un darba devējiem, tādējādi paplašinot nākotnē iespējas izvēlēties nodarbinātības virzienu atbilstoši jau iegūtai profesijai, kā arī vēlmēm iegūt jaunu profesiju.

Projekta īstenošanas gaitā notiks darbs pie patvēruma meklētājiem pielāgotas informācijas izveides, proti, tiks aktualizēts informatīvais materiāls "Latvija - valsts pie Baltijas jūras", nodrošinot tā tulkošanu arābu, darī, angļu un franču valodā.

Latvijā kā pārvietojamie bēgļi ierodas arvien vairāk nepilngadīgu bērnu, tai skaitā bērni ar īpašām vajadzībām, tāpēc projektā ir padomāts arī par šo mērķa grupu. Bērniem tiks izveidots informatīvais materiāls par Latviju, kurā tiks iekļautas gan vispārīgas tēmas par Latvijas valsti, gan vecumposmiem atbilstošas tēmas par skolu un skolas vidi.

Tādu starptautisko aizsardzības personu atbalstam, kurām nav rakstītprasmes vai lasītprasmes vai to lietošana ir būtiski apgrūtināta, projektā tiks izveidoti desmit interaktīvi un viegli uztverami informatīvi sižeti par dažādām tēmām, kuras ir nozīmīgas ikvienam bēglim, sākot dzīvi mūsu valstī, norādīja Saliņa.

Projekta laikā paredzēts aktualizēt mājaslapu "beglis.lv"/"refugees.lv", piedāvājot Latvijas sabiedrībai informāciju par bēgļiem, kā arī tiks izveidota jauna sadaļa, kas sniegs atbildes tieši bēgļiem uz viņus interesējošiem jautājumiem, tulkojumu nodrošinot piecās valodās - arābu, krievu, angļu, darī un franču. Ar šīs mājaslapas starpniecību ikvienam interesentam būs iespēja iegūt aktuālu informāciju par bēgļu situāciju Latvijā, iegūt atbildes uz interesējošiem jautājumiem un iesaistīties atbalsta sniegšanā bēgļu situācijas uzlabošanai.

Projekta kopējais budžets ir 221 538 eiro, no kuriem Eiropas Savienības finansējums ir 166 154 eiro, bet valsts budžeta finansējums ir 55 384 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!