Foto: AFP/Scanpix
Pēdējo piecu gadu laikā patvērumu Latvijā pieprasījušas 23 nepilngadīgas personas bez pavadības, informēja Labklājības ministrijā (LM).

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) piecu gadu laikā ir saņemti 23 iesniegumi no nepilngadīgām personām bez pavadības. Proti, 2010.gadā patvērumu Latvijā pieprasīja piecas nepilngadīgas personas bez pavadības, 2011.gadā – šādi iesniegumi netika saņemti, 2012.gadā - viena, 2013.gadā - četras, 2014.gadā – viena. Savukārt, 2015.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, iesniegumu skaits no nepilngadīgajiem bez pavadības pieauga vairāk nekā divas reizes (tika saņemti 12 iesniegumi).

Nepilngadīgo izmitina patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā, ievieto bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē. Attiecīgo lēmumu pieņem bāriņtiesa sadarbībā ar sociālo dienestu, noskaidrojot arī PMLP viedokli. Nepilngadīgais patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā vai bērnu aprūpes iestādē tiek izmitināts līdz brīdim, kad tam tiek nodrošināta piemērota aprūpe pie aizbildņa vai audžuģimenē vai tiek konstatēts, ka aizbildņa iecelšana vai ievietošana audžuģimenē konkrētajam nepilngadīgajam nav piemērota.

LM izstrādāju Ministru kabineta noteikumu projektu, kuru otrdien, 14.jūnijā skatīs valdība un kas nosaka kārtību, kādā valsts sedz izdevumus, kas pašvaldībai radušies, izmitinot nepilngadīgo bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē.

Ar likumprojektu tiek noteikts termiņš, kādā pašvaldībai ir jāiesniedz ministrijā attiecīgais pieprasījums un kādi dokumenti šim pieprasījumam ir jāpievieno. Pirmo reizi iesniedzot ministrijā pieprasījumu par nepilngadīgas personas izmitināšanu, pašvaldība pieprasījumam pievieno bāriņtiesas lēmuma par nepilngadīgas personas ievietošanu bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē kopiju. Tas nepieciešams, lai ministrija varētu pārliecināties par to, ka konkrētajai nepilngadīgajai persona patiešām ievietota attiecīgajā bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē un pašvaldības iesniegtajā pieprasījumā norādītā informācija un aprēķinātais finansējums ir pareizs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!