Foto: PantherMedia/Scanpix
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsti sekmīgi veikuši ļoti sarežģītu aortas operāciju, informēja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Operācija veikta dziļā hipotermijā, pazeminot pacienta ķermeņa temperatūru līdz 20 grādiem pēc Celsija un pilnībā apstādinot asinsriti uz 24 minūtēm. Pacientam turpmāk būs nepieciešama rehabilitācija un regulārs ārstu apmeklējums slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā, stāsta Sīle.

Operācija veikta novembra sākumā, un šonedēļ vīrietis no slimnīcas devies mājās. Vīrieša ārstēšanā operatīvi iesaistījās vairākas mediķu komandas, tostarp Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde un vairāku specialitāšu ārsti Stradiņa slimnīcā.

Tā kā pacientam bija akūta, smaga aortas saslimšana, operēja gan kardioķirurgi, gan asinsvadu ķirurgi, piedaloties anesteziologiem un intensīvās terapijas speciālistiem.

"Šis gadījums vērtējams kā unikāls Latvijas medicīnā, jo, tikai apvienojot operativitāti, iesaistīto mediķu profesionalitāti un pieredzi līdzīgās operācijās, varējām pacientam sekmīgi palīdzēt," saka Sirds ķirurģijas centra Iegūto sirdskaišu nodaļas vadītājs Uldis Strazdiņš.

"Pacienta nogādāšanā uz slimnīcu bija iesaistīts Nacionālo bruņoto spēku helikopters, kas ļāva iegūt tik ļoti nepieciešamo laiku. Statistika liecina, ka no 2 līdz 5% gadījumu ar šādu akūtu saslimšanu pacients aiziet bojā pirmās stundas laikā," piebilst Strazdiņš.

Ik gadu Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā tiek veikts vairāk nekā 1000 operāciju mākslīgajā asinsritē, operējot dažādas sirds saslimšanas. Šis rādītājs ir tādā pašā līmenī un pat nedaudz augstāks nekā Eiropas sirds ķirurģijas centros. Slimnīcas kardioķirurgu, anesteziologu, mākslīgās asinsrites speciālistu un citu mediķu augstā profesionalitāte un pieredze šādās operācijās ļauj veiksmīgi veikt tik plašas un sarežģītas operācijas, norāda Sīle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!