Foto: F64
Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Studējošo pašpārvaldes valde situācijā par nelikumīgo grādu piešķiršanu pauž atbalstu augstskolas rektorei Dacei Markus un norāda, ka visu studentu vārdā izplatītā vēstule par atbalstu no darba atbrīvotajai zinātņu prorektorei Mārai Marnauzai neataino visu studējošo viedokli.

Kā sacīja Studentu parlamenta viceprezidente Agnese Žiba, sociālajā tīklā "Facebook" ievietota pretrunīga informācija par to, ka visi studenti atbalsta Marnauzu un viņas darbu, taču patiesībā tā neesot. Žiba pauda pārliecību, ka vēstule nepārstāv visu studentu viedokli, jo studējošo vidū nav veikta aptauja par šo jautājumu, bet vēstulē ticis apgalvots, ka tas ir visu studējošo viedoklis.

"Tas ir ļoti aizskaroši, jo studējošo pašpārvaldes valde pauž atbalstu tikai rektorei un viņas darbībai un tic, ka viņa ir profesionāla, jo aktīvi strādā, lai risinātu radušos situāciju," akcentēja Žiba. Viņa gan atzīst, ka noteikti esot arī kāda daļa studentu, kas atbalsta Marnauzu, tomēr vairums atbalsta rektori.

Žiba uzsver, ka rektore aktīvi rīkojas, lai risinātu radušos situāciju un pārstāv doktorantu intereses, nevis savējās. Tādēļ nepiekrīt, ka notiktu kādas "raganu medības", jo pārkāpumi un Marnauzas vaina konstatēti izmeklēšanā.

Pašpārvaldes valde akcentē, ka vēstules saturs esot nekorekts un sevī ietver maldinošu, tendenciozi pasniegtu, vienpusēju informāciju. No publikācijas interneta resursos izriet, ka visu studējošo, darbinieku un absolventu vārdā rakstīts: "Mēs - Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) studējošie (bakalaura studenti, maģistranti, doktoranti), absolventi, darbinieki, RPIVA koru "Balta" un "Fortius" dalībnieki - ar šo vēstuli izsakām atbalstu zinātņu prorektorei, profesorei, diriģentei Dr.paed. Mārai Marnauzai un Zinātņu daļas vadītājai, docentei, koru menedžerei Dr.paed. Sanitai Madalānei."

Pašpārvalde norāda, ka saskaņā ar Satversmē iekļautajām tiesībām uz vārda brīvību katram ir iespēja izteikt savu viedokli arī publiski, taču, ja kāda cilvēka, šajā gadījumā cilvēku grupas, viedoklis tiek publiskots visu apskatei plašsaziņas līdzekļos, svarīgi būtu ievērot precizitāti. Kā uzsver pašpārvaldes pārstāvji, augstskolas rektore septembrī tikās ar studentiem, lai izskaidrotu iepriekš minēto situāciju un atbildētu uz studentu jautājumiem. Pēc neilgajām pārrunām pie Studentu parlamenta valdes vērsās studenti, kuri vēlējās izteikt atbalstu un izrādīt cieņu rektorei par viņas objektivitāti šajā situācijā.

Studējošo pašpārvaldes valde pauž atbalstu RPIVA rektorei un uzskata, ka Dace Markus vairāku gadu laikā ir spodrinājusi un popularizējusi akadēmijas vārdu ne tikai Latvijas robežās, bet arī ārpus tām. Tāpat arī ir bijusi kompetenta problēmu risināšanā un kā prioritāti izvirzījusi akadēmijas vajadzības. Studentu pārstāvji arī uzsver, ka šajā situācijā rektore aktīvi sadarbojas ar RPIVA kolektīvu, studējošajiem, Latvijas Zinātnes padomi, Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī citām institūcijām un amatpersonām, lai sakārtotu jautājumu par doktora zinātnisko grādu piešķiršanu.

Jau vēstīts, IKVD veiktajās pārbaudēs secinājis, ka RPIVA nebija tiesīga sākt Pedagoģijas promocijas padomes darbību, tostarp izveidot Pedagoģijas promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. "Šādā situācijā arī RPIVA Pedagoģijas promocijas padomes pieņemtie lēmumi atzīstami par neleģitīmiem," akcentēja IKVD.

Savukārt 25.oktobrī IKVD lems, vai un kā augstskolas vadību sodīt par nepamatotu doktora grādu piešķiršanu. Atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam rektore var saņemt naudas sodu no 25 līdz 200 latiem, norādīja dienesta vadītāja.

RPIVA septembra sākumā vērsās IZM ar lūgumu deleģēt tai doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības pedagoģijā. Tā kā RPIVA nav to augstskolu vidū, kas minētas Ministru kabineta (MK) noteikumos par "doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesību deleģēšanu augstskolām", tā aicinājusi ministriju virzīt grozījumus noteikumos, lai augstskolai šādas tiesības tiktu piešķirtas.

Tikmēr RPIVA savā iekšējā pārbaudē konstatējusi pārkāpumus un no darba atbrīvojusi zinātņu prorektori Māru Marnauzu, kura vērsusies pret augstskolu tiesā un savu vainu notikušajā nesaskata. "Tiesā tika iesniegta otra prasība, ar kuru lūdzu tiesu atzīt RPIVA kā darba devēja darba līguma uzteikumu par spēkā neesošu, kā arī atzīt RPIVA prettiesisko rīcību kā manu cieņu un godu aizskarošu," aģentūru LETA informēja Marnauza. Viņa norādīja, ka šī ir jau otrā prasība tiesā un 20.septembrī viņa iesniegusi prasības pieteikumu par atstādināšanu no amata.

Marnauza savā atlaišanā saskata rektores vēlmi atrast grēkāzi, lai pašai nebūtu jāuzņemas atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!